Koktajl truskawkowy i babeczka migdałowo-amarantusowa
Na Dzień Dziecka i nie tylko – pełen wapnia koktajl truskawkowo-migdałowy z babeczką.
Znów koktajl, ale ostatnio w naszym menu często goszczą te bardzo proste, szybkie w przygotowaniu, pyszne, no i odżywcze przysmaki 🙂
Dzisiaj koktajl truskawkowo-migdałowy, a do niego babeczka z migdałów, amarantusa i sezamu.
A wszystkim Dzieciakom z okazji ich Święta wiele miłości, radości, dobrych ludzi wokół i spełnienia marzeń 🙂
DrukujKoktajl truskawkowy i babeczka migdałowo-amarantusowa
- Porcja: 2-3 1x
Składniki
Koktajl:
2 szklanki truskawek
1 szklanka mleka migdałowego
kilka namoczonych wcześniej daktyli (im więcej tym koktajl będzie bardziej słodki)
1 łyżka masła migdałowego lub miąższu z migdałów, który został po zrobieniu mleka migdałowego
Babeczka:
50 g zmielonych migdałów
10 g amarantusa eksandowanego,
1 łyżka masła migdałowego,
1 łyżka tahini,
2–3 łyżki miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie
- Połączyć ze sobą wszystkie składniki na babeczkę, uzyskując dosyć zwartą masę.
- Masa trochę się klei, dlatego najlepiej zagniatać je lekko zwilżonymi rękami.
- Gotową masę włożyć do wysmarowanych olejem małych foremek, przyciskając ją palcami do dna i boków.
- Napełnione masą foremki włożyć na 20 minut do lodówki.
- Po tym czasie foremki włożyć do nagrzanego do 160 °C i piec około 20-30 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią.
- Gotowe babeczki należy całkowicie wystudzić i wtedy dopiero można je wyjąć z foremek.
- Babeczki można wypełnić budyniem i świeżymi truskawkami.
- Wszystkie składniki na koktajl zmiksować na gładko. W razie konieczności dodać ciut więcej mleka migdałowego, jeśli koktajl jest zbyt gęsty.
Słowa kluczowe: truskawki, sezam, migdały, amarantus
piękne zdjęcia!
podobaja mi się smaki. amarantus, migdały w babeczce. cudowna świeża truskawka migdałowa w lekkim koktajlu. wspaniałości!
Madzia ja się chyba uzależniłam od twoich wpisów , przepisów i zdjęć , jak tu wchodzę to lądują się moje życiowe akumulatory ma maksymalna moc
A juz ta babeczka to koniecznie do zrobienia*
Ala, miło mi to słyszeć 🙂 Mam nadzieję, że babka będzie Ci smakować 🙂
będą , będę – jutro robię
Super. Daj znać, czy wyszły 🙂
jeszcze nie piekłam , bo się okazało ,że nie mam amarantusa (mam tylko ziarno i mąkę),ale już sobie zamówiłam i myślę ,ze jutro , pojutrze już będzie
Pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!