fbpx Drukuj

Koktajl truskawkowy i babeczka migdałowo-amarantusowa

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

Koktajl:

2 szklanki truskawek
1 szklanka mleka migdałowego
kilka namoczonych wcześniej daktyli (im więcej tym koktajl będzie bardziej słodki)
1 łyżka masła migdałowego lub miąższu z migdałów, który został po zrobieniu mleka migdałowego

Babeczka:

50 g zmielonych migdałów

10 g amarantusa eksandowanego,

1 łyżka masła migdałowego,

1 łyżka tahini,

23 łyżki miodu lub syropu klonowego

Przygotowanie

  1. Połączyć ze sobą wszystkie składniki na babeczkę, uzyskując dosyć zwartą masę.
  2. Masa trochę się klei, dlatego najlepiej zagniatać je lekko zwilżonymi rękami.
  3. Gotową masę włożyć do wysmarowanych olejem małych foremek, przyciskając ją palcami do dna i boków.
  4. Napełnione masą foremki włożyć na 20 minut do lodówki.
  5. Po tym czasie  foremki włożyć  do nagrzanego do 160 °C i piec około 20-30 minut, aż babeczki ładnie się zarumienią.
  6. Gotowe babeczki należy całkowicie wystudzić  i wtedy dopiero można je wyjąć z foremek.
  7. Babeczki można wypełnić budyniem i świeżymi truskawkami.
  8. Wszystkie składniki na koktajl zmiksować na gładko. W razie konieczności dodać ciut więcej mleka migdałowego, jeśli koktajl jest zbyt gęsty.

Słowa kluczowe: truskawki, sezam, migdały, amarantus

7
0
Would love your thoughts, please comment.x