Zupa z soczewicą i pęczakiem
Zupa z soczewicą i pęczakiem – sycące i bardzo pożywne danie dla całej rodziny.
Do wiosny coraz bliżej. Cudownie. Już nie mogę się doczekać. Zaczytuję się w książce Alsy Fowler The Edible Garden, marząc o swoim własnym ogrodzie. Razem z Kacperkiem robimy swój mini ogródek ziołowy na parapecie, a w planach mamy próby stworzenia pierwszego ogródka warzywnego na działce za miastem. Zobaczymy co z tych planów wyjdzie 🙂
Tymczasem zapraszam Was na zupę – pyszną, pożywną i bardzo sycącą.
Zupa z soczewicą i pęczakiem
Składniki
1/2 czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
3 ziemniaki,
1/2 średniego selera,
3 łyżki pęczaku,
1/2 szklaki zielonej soczewicy,
3 i 1/2 szklanki wody,
1 szkl pomidorów krojonych ze słoika lub świeżych w sezonie,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka lubczyku,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta oregano,
sól.
Przygotowanie
- Do garnka wlać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pół szklanki wody.
- Chwilę dusić.
- Następnie dodać dokładnie wypłukany pęczak, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko 3 szklankami wrzątku.
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem.
- Po chwili dodać obrany seler, pietruszkę, pokrojoną drobno marchew, wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Pod koniec gotowania dodać pomidory, pozostałe przyprawy i sól.
- Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie.
- Podawać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.
Notatki
Danie dla maluszków po 16 m.ż. Z drobniejszą kaszą po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk
Słowa kluczowe: Zupa z soczewicą i pęczakiem
Magdalena, ja też na parapetach porobiłam mini uprawy , cebule na szczypior , pietruszki na nać i kiełki , aktualnie mung , soczewica i słonecznik
a zupy z soczewicy uwielbiam , krupnikowe też ,a tu jest 2 w jednym
Śliczne zdjęcia porobiłaś zupie
Nigdy nie próbowałam pęczaku a soczewica jest pyszna, fajna ta zupka, zrobię 🙂
Witam, a ile trzeba gotować pęczak zanim wrzuci się do zupy soczewicę?
Alcia, kiełki obowiązkowo 🙂
Świetny przepis – wypróbowałam wprowadzając małą modyfikację 🙂
Po pierwsze użyłam soczewicy czerwonej, po drugie – w związku z tym, że moje dziecko nie toleruje praktycznie niczego, co pływa w zupie i nie jest mięsem wszystkie warzywa dodałam na początku, a następnie przed wrzuceniem pęczaku wszystko zmiksowałam na krem… efekt końcowy – krem z soczewicy z pęczakiem 🙂
Wyszło smacznie i co najważniejsze dziecko zjadło bez żadnego ale :))
Przepyszna zupa! Dziękujemy za przepis. Zupa dołączyła do naszego stałego menu 🙂
Genialna zupa, posmakowała całej rodzinie. Dopiero za którymś razem zauważyłam, że zamiast włożyć pietruszkę i seler w całości to je kroję w kostkę jak marchewkę, ale zupa na tym absolutnie nie traci 😉
Basiu, cieszę się, że Ci smakuje 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
pytanie może śmieszne ale jeszcze nic wcześniej nie robiłam z soczewicy, czy trzeba ją wcześniej namoczyć? czy soczewica po prostu gotuje się tak ekspresowo?
Soczewicy nie trzeba moczyć. Gotuje sę szybko 🙂
Pyszota,właśnie zajadam drugą miseczkę tej zupy! Córce 3 letniej równiez bardzo smakuje :)) Coś czuję, że bezie u nas ta zupka gościć cześciej! Dziekuje za przepis! 🙂
Super, bardzo się cieszę, że Wam smakuje 🙂