Zupa z soczewicą i pęczakiem

Zupa z soczewicą i pęczakiem – sycące i bardzo pożywne danie dla całej rodziny.

Do wiosny coraz bliżej. Cudownie. Już nie mogę się doczekać. Zaczytuję się w książce Alsy Fowler The Edible Garden, marząc o swoim własnym ogrodzie. Razem z Kacperkiem robimy swój mini ogródek ziołowy na parapecie, a w planach mamy próby stworzenia pierwszego ogródka warzywnego na działce za miastem. Zobaczymy co z tych planów wyjdzie :-)

Tymczasem zapraszam Was na zupę – pyszną, pożywną i bardzo sycącą.

Zupa z soczewicą i pęczakiem

Danie dla maluszków po 16 m.ż. Z drobniejszą kaszą po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E.Lorenc, dietetyk

Składniki:
1/2 czerwonej cebuli,
2 ząbki czosnku,
1 duża marchewka,
1 pietruszka,
3 ziemniaki,
1/2  średniego selera,
3 łyżki pęczaku,
1/2 szklaki zielonej soczewicy,
3 i 1/2 szklanki wody,
1 szkl pomidorów krojonych ze słoika lub świeżych w sezonie,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka lubczyku,
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
szczypta oregano,
sól.

Do garnka wlać oliwę, dodać posiekany drobno czosnek, pokrojoną w piórka cebulę i pół szklanki wody. Chwilę dusić. Następnie dodać dokładnie wypłukany pęczak, liście laurowe, ziele angielskie i zalać wszystko 3 szklankami wrzątku. Gotować na małym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodać obrany seler, pietruszkę, pokrojoną drobno marchew, wypłukaną soczewicę i pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania dodać pomidory, pozostałe przyprawy i sól. Zupa jest gotowa, gdy wszystkie składniki są miękkie. Podawać z natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Smacznego !

Spróbuj również

12
Dodaj komentarz

avatar
8 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
Magda GembackaewelajnaMagdalenamaweBasia Recent comment authors
  Powiadomienia  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
margot
Gość

Magdalena, ja też na parapetach porobiłam mini uprawy , cebule na szczypior , pietruszki na nać i kiełki , aktualnie mung , soczewica i słonecznik
a zupy z soczewicy uwielbiam , krupnikowe też ,a tu jest 2 w jednym
Śliczne zdjęcia porobiłaś zupie

Kasia
Gość

Nigdy nie próbowałam pęczaku a soczewica jest pyszna, fajna ta zupka, zrobię :)

Kati
Gość

Witam, a ile trzeba gotować pęczak zanim wrzuci się do zupy soczewicę?

Kinga
Gość

Świetny przepis – wypróbowałam wprowadzając małą modyfikację :)

Po pierwsze użyłam soczewicy czerwonej, po drugie – w związku z tym, że moje dziecko nie toleruje praktycznie niczego, co pływa w zupie i nie jest mięsem wszystkie warzywa dodałam na początku, a następnie przed wrzuceniem pęczaku wszystko zmiksowałam na krem… efekt końcowy – krem z soczewicy z pęczakiem :)

Wyszło smacznie i co najważniejsze dziecko zjadło bez żadnego ale :))

Przedszkole "Pod gwiazdkami"
Gość

Przepyszna zupa! Dziękujemy za przepis. Zupa dołączyła do naszego stałego menu :)

Basia
Gość
Basia

Genialna zupa, posmakowała całej rodzinie. Dopiero za którymś razem zauważyłam, że zamiast włożyć pietruszkę i seler w całości to je kroję w kostkę jak marchewkę, ale zupa na tym absolutnie nie traci ;)

mawe
Gość
mawe

pytanie może śmieszne ale jeszcze nic wcześniej nie robiłam z soczewicy, czy trzeba ją wcześniej namoczyć? czy soczewica po prostu gotuje się tak ekspresowo?

ewelajna
Gość
ewelajna

Pyszota,właśnie zajadam drugą miseczkę tej zupy! Córce 3 letniej równiez bardzo smakuje :)) Coś czuję, że bezie u nas ta zupka gościć cześciej! Dziekuje za przepis! :)

Magda Gembacka
Gość
Magda Gembacka

Super, bardzo się cieszę, że Wam smakuje :-)