Razowe tagliatelle z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Dzisiaj coś z kuchni włoskiej – razowe tagliatelle z ciecierzycą w sosie pomidorowym. Proste, szybkie i pyszne danie.
Z okazji Dnia Kobiet wszystkim Paniom ślę uściski życząc wszystkiego najlepszego i zapraszam na danie obiadowe 🙂
DrukujRazowe tagliatelle z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Składniki
300 g makaronu tagliatelle (wstążki) razowy orkiszowy (bezjajeczny),
1 duża, długa marchewka,
1 szklanka ciecierzycy ugotowanej w bulionie warzywnym,
400 g pomidorów ze słoika lub świeżych pomidorów (w sezonie),
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
sok ze świeżych jabłek,
natka pietruszki lub bazylia,
orzechy brazylijskie, włoskie lub pistacje niesolone,
sól.
Przygotowanie
- Marchew obrać.
- Za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć z niej długie wstążki, które następnie należy ugotować al dente na parze lub w małej ilości wody.
- W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, ciecierzycę i chwilę smażyć, aż czosnek puści aromat (trzeba uważać, aby się nie spalił).
- Po chwili dodać pokrojone drobno pomidory i dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną.
- Gdy pomidory są kwaśne, można dodać do sosu ciut soku jabłkowego lub trochę startego jabłka.
- W międzyczasie ugotować makaron.
- Sos doprawić solą i zdjąć z ognia.
- Dodać posiekaną natkę lub bazylię wymieszać.
- Do sosu dodać ugotowany al dente makaron i marchewkowe wstążki.
- Wszystko delikatnie wymieszać.
- Posypać startymi orzechami.
Notatki
(3-4 porcje)
Danie dla maluszków po 16 m.ż. Bez orzechów po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Razowe tagliatelle ciecierzyca sos pomidorowy
zrobione, zjedzone, pyyyccchhhaaaaa
p.s no tym razem nie zrobiłam zdjęcioa
Alcia, cieszę się, że smakowało 🙂
Faktycznie szybkie, proste i BARDZO smaczne! 😀 Dziś po raz drugi u nas na obiad.
Kolejne proste, szybkie i pyszne danie. Do tej pory ciecierzycę jadłam tylko raz w restauracji i nie wiedziałam jak ją przyrządzić w domu. Teraz już wiem, a moje dzieci bardzo polubili „kuleczki” 🙂
świetne danie – szybko i smacznie, ale najważniejsze w tym wszystkim jest połączenie smaków, tylko brakuje mi sosu, może odrobinę sosu chilli czy 1000 wysp develey?