Razowe tagliatelle z ciecierzycą w sosie pomidorowym

Dzisiaj coś z kuchni włoskiej – razowe tagliatelle z ciecierzycą w sosie pomidorowym. Proste, szybkie i pyszne danie.

Z okazji Dnia Kobiet wszystkim Paniom ślę uściski życząc wszystkiego najlepszego i zapraszam na danie obiadowe :-)

Tagliatelle z ciecierzycą w sosie pomidorowym
(3-4 porcje)

Danie dla maluszków po 16 m.ż. Bez  orzechów po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

 Składniki:
300 g  makaronu tagliatelle (wstążki) razowy orkiszowy (bezjajeczny),
1 duża, długa marchewka,
1 szklanka ciecierzycy ugotowanej w bulionie warzywnym,
400 g pomidorów ze słoika lub świeżych pomidorów (w sezonie),
2 ząbki czosnku,
2 łyżeczki oliwy z oliwek,
sok ze świeżych jabłek,
natka pietruszki lub bazylia,
orzechy brazylijskie, włoskie lub pistacje niesolone,
sól.

Marchew obrać. Za pomocą obieraczki do warzyw wyciąć z niej długie wstążki, które następnie należy ugotować al dente na parze lub w małej ilości wody. W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, dodać czosnek, ciecierzycę i chwilę smażyć, aż czosnek puści aromat (trzeba uważać, aby się nie spalił). Po chwili dodać pokrojone drobno pomidory i dusić na małym ogniu, aż pomidory się rozpadną. Gdy pomidory są kwaśne, można dodać do sosu ciut soku jabłkowego lub trochę startego jabłka. W międzyczasie ugotować makaron.
Sos doprawić solą i zdjąć z ognia. Dodać posiekaną natkę lub bazylię wymieszać. Do sosu dodać ugotowany al dente makaron i marchewkowe wstążki. Wszystko delikatnie wymieszać. Posypać startymi orzechami.

Smacznego !

Spróbuj również

  • zrobione, zjedzone, pyyyccchhhaaaaa

    p.s no tym razem nie zrobiłam zdjęcioa

  • Magdalena

    Alcia, cieszę się, że smakowało :-)

  • Faktycznie szybkie, proste i BARDZO smaczne! :D Dziś po raz drugi u nas na obiad.

  • Basia

    Kolejne proste, szybkie i pyszne danie. Do tej pory ciecierzycę jadłam tylko raz w restauracji i nie wiedziałam jak ją przyrządzić w domu. Teraz już wiem, a moje dzieci bardzo polubili “kuleczki” :)

  • Maria Kaczmarczyk

    świetne danie – szybko i smacznie, ale najważniejsze w tym wszystkim jest połączenie smaków, tylko brakuje mi sosu, może odrobinę sosu chilli czy 1000 wysp develey?