Zapiekana owsianka
Dzisiaj owsianka w nowej odsłonie – zapiekana w piekarniku ze świeżymi śliwkami i migdałami. Na śniadanie lub podwieczorek.
Zapiekana owsianka ze śliwkami i migdałami
(Przepis na podstawie przepisu Heidi Swanson, Super natural every day, z małymi modyfikacjami) Danie dla maluszków po 18 m.ż. Ze zmielonymi migdałami lub bez dla maluszków po 12 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. DrukujZapiekana owsianka
Składniki
200 g zwykłych płatków owsianych,
60 g lekko podprażonych, posiekanych migdałów,
1/2 łyżeczki soli,
1 1/2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
garść suszonych wiśni (opcjonalnie),
500 ml mleka roślinnego (ja użyłam owsianego),
3 –4 łyżki roztopionego i lekko schłodzonego masła (może być masło klarowane) lub oleju jednonienasyconego,
1 duże jajko,
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
2 lub 3 dojrzałe banany,
7–8 dużych śliwek.
Przygotowanie
W jednej misce wymieszać ze sobą płatki owsiane, połowę posiekanych migdałów, sól, cynamon i wiśnie. W drugiej misce wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki. Źaroodporne naczynie wysmarować masłem lub olejem. Ułożyć w nim warstwę bananów, pokrojonych w 1- centymetrowe plasterki, a na nich warstwę pokrojonych śliwek. Następnie owoce przykryć równomiernie mieszaniną płatków owsianych i delikatnie zalać całość mleczną miksturą (wszystkie płatki powinny być przykryte). Naczynie podnieść i kilka razy delikatnie stuknąć nim o blat, aby płyn przedostał się do wszystkich warstw owsianki. Na wierzch poukładać pozostałe śliwki i migdały.
Tak przygotowaną owsiankę włożyć do górnej części piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec przez około 35 minut, aż wszystko się zetnie i delikatnie przyrumieni.
Gotową owsiankę wyjąć z piekarnika, odstawić na chwilę i podawać.
Smacznego !
Notatki
- W sezonie letnim taką owsiankę można przygotować z jagód, porzeczek czy jeżyn.
- Banany można pominąć lub zastąpić innymi owocami np. gruszkami lub dodatkową warstwą śliwek.
- Zamiast migdałów można dodać orzechy włoskie lub inne.
- Owsiankę można dosłodzić np. syropem z agawy, fruktozą lub inną naturalną substancją słodzącą. Można dosłodzić bezpośrednio przed podaniem lub wcześniej, dodając 60 g substancji słodzącej odpowiednio do suchych lub mokrych składników owsianki.
Słowa kluczowe: owsianka, zapiekanka
Genialne! Na pewno wypróbuję 🙂
Witam-również polecam ten przepis,częto robię w domu.Natomiat nie dodaję sody!Po co dodawać truciznę do tak zdrowych składników?
cudowna:) I zdrowa. Koniecznie muszę przetestować ją na sobie i Lu;)
ps. pierwszy raz słyszę, żeby soda była trucizną, raczej pomaga wręcz leczyć, i nie tylko zgagę, ale i nerki podobno. Jest całkowicie bezpieczna także jako środek do czyszczenia w domu, zwłaszcza gdy są maluchy, dlatego używają jej zwolennicy ekologicznego stylu życia. Ale jeśli istnieje jakiś artykuł twierdzący, że soda jest trucizną z chęcią poczytam, bo w moich wypiekach i w ogóle w domu jest bardzo często używana.
zapiekanej jeszcze nie próbowałam, a wygląda wspaniale
zrobiłam, podałam jako ciasto, 3-letni Kacper jadł i nucił „am mniam”!
bez śliwek, bo zabrakło, za to z jabłkami i gruszkami. Przepis na mleko ryżowe wyszukałam gdzieś w necie (z gotowanego ryżu miksowanego z wodą i wyciskanego przez sito – to tak się robi? 🙂 )
Zrobiłam w prodiżu. W smaku bardzo dobre,ale wszystko pływa. Co mogłam zrobić źle???