Sałatka fasolowo-warzywna z dressingiem koperkowym
Sałatka fasolowo-warzywna z przepysznym koperkowym dressingiem to zdrowe i pyszne danie na obiad lub kolację. Idealne, aby zabrać je do pudełka i zjeść w szkole czy pracy.
Do przygotowania tej sałatki można użyć dowolnej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki. Przy tej drugiej należy pamiętać, aby po otworzeniu i wyjęciu z puszki przepłukać ją w sitku pod bieżącą wodą z resztek zalewy i nadmiaru soli. Buraki mogą być pieczone lub takie gotowane ze sklepu, które smakują jak pieczone (są dostępne np. w Lidlu). Sałatkę można wzbogacić jeszcze o kus kus, kaszę jaglaną czy ryż. Ja lubię jeść ją ze świeżym pieczywem.
Kocham takie proste sałatki. Są łatwe do przygotowania, kolorowe, pyszne i zdrowe. Zróbcie koniecznie ten przepis i dajcie znać jak wasze wrażenia. Czekam na wasze komentarze tu i w mediach społecznościowych.
Tymczasem ściskam.
Magda
DrukujSałatka fasolowo-warzywna z dressingiem koperkowym
- Porcja: 2 1x
Składniki
1 garść szpinaku i rukoli,
1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub 1 puszka fasoli (należy ją przepłukać pod bieżącą wodą),
2–3 małe upieczone buraki,
1/2 ogórka wężowego,
1/2 czerwonej cebuli
3–4 łyżki pestek słonecznika i dyni lekko podprażonych,
sól i pieprz.
Dressing:
4 łyżki posiekanego koperku,
1 ząbek czosnku,
7 łyżek oliwy extra virgin,
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.
Przygotowanie
Przygotowanie:
Buraki i ogórka pokroić w kostkę, a cebulę posiekać w piórka.
Wszystkie warzywa wraz z fasolą i pestkami słonecznika oraz dyni włożyć do miski. Składniki na dressing zmiksować na gładki sos i polać nim sałatkę (można wlać cały lub część, wedle uznania).
Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: sałatka fasolowo-warzywna