1 garść szpinaku i rukoli,
1 szklanka ugotowanej białej fasoli lub 1 puszka fasoli (należy ją przepłukać pod bieżącą wodą),
2–3 małe upieczone buraki,
1/2 ogórka wężowego,
1/2 czerwonej cebuli
3–4 łyżki pestek słonecznika i dyni lekko podprażonych,
sól i pieprz.
Dressing:
4 łyżki posiekanego koperku,
1 ząbek czosnku,
7 łyżek oliwy extra virgin,
1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu,
1 łyżeczka musztardy sarepskiej,
2 łyżki soku z cytryny lub octu winnego.
Przygotowanie:
Buraki i ogórka pokroić w kostkę, a cebulę posiekać w piórka.
Wszystkie warzywa wraz z fasolą i pestkami słonecznika oraz dyni włożyć do miski. Składniki na dressing zmiksować na gładki sos i polać nim sałatkę (można wlać cały lub część, wedle uznania).
Wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Słowa kluczowe: sałatka fasolowo-warzywna