Wegański kebeb z tofu z surówką z czerwonej kapusty
Przygotowałam dla was przepis na wegański kebab z tofu. Jest tak pyszny, że nie pogardzą nim nawet mięsożercy. Gwarantuję.
Jeśli nie lubicie tofu, może właśnie w tej formie wam zasmakuje. Pocięte na cieniutkie plasterki, otulone przyprawą do kebaba, oliwą i sosem sojowym oraz upieczone zmienia smak, strukturę i przypomina mięso. Nawet bez dodatków jest bardzo dobre.
Świetnie smakuje również zawinięte w tortillę czy wrapa z dodatkiem surówki z czerwonej kapusty. To jest taka zimowa wersja wegańskiego kebaba z sezonowymi warzywami. Równie smakowita będzie wersja z innymi warzywami np. kapustą pekińską, pomidorami, świeżym ogórkiem i cebulą, oraz obowiązsko z – sosem majonezowym. Palce lizać. Z podanego przepisu wychodzą dwa wegańskie kebaby średniej wielkości.
Jeśli przygotujecie to danie, dajcie koniecznie znać. Będzie mi bardzo miło, gdy podzielcie się swoimi wrażeniami pisząc komentarz tu na blogu lub w mediach społecznościowych na Facebooku lub Instagramie.
Tymczasem ściskam was i smacznego !
Magda
Drukuj
Wegański kebeb z tofu z surówką z czerwonej kapusty
- Porcja: 2 1x
Składniki
1 kostka tofu naturalnego 180 g
2–3 łyżeczki przyprawy gyros/kebab (ja użyłam przyprawy z firmy Kania – inspiruje nas Natura, dostepnej w Lidlu)*
1 łyżka sosu sojowego
szczypta soli
2–3 łyżki oliwy extra virgine
Surówka:
ćwiartka małej kapusty czerwonej
1 marchewka
mały kawałek pora (jasna część)
3–4 łyżki posiekanego szczypiorku
1 średni ogórek kiszony
Sos majonezowo-jogurtowy:
3–4 łyżki majonezu
3–4 łyżki jogurtu
1 ząbek czosnku
2 tortille/wrapy
Przygotowanie
- Tofu zetrzeć na tarce do sera na cienkie płaty.
- Włożyć do miski, dodać przyprawę do kebaba, sos sojowy, oliwę i sól.
- Dokładnie wymieszać i odstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc)*.
- Następnie wyjąć, przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
- Piec około 35-40 minut. W połowie pieczenia przemieszać tofu.
- Z warzyw zrobić surówkę. Kapustę cienko poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a ogórka i por pokroić w kostkę. Przełożyć do miski, dodać szczypiorek.
- Majonez, jogurt i przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce, a następnie wymieszać z warzywami. Posolić ewentualnie do smaku.
- Na tortillę położyć nieco surówki na nią położyć połowę tofu, a na nie znów nieco surówki.
- Tortillę zwinąć tak jak zwija się krokieta.
- Podpiec na suchej patelni z obu stron.
- Przekroić na pół i zjeść.
*ten krok można pominąć
*jeśli użyjesz przyprawę innej marki dostosuj jej ilość wg własnego smaku
Notatki
Do mojego kebaba dodałam jeszcze nieco posiekanej sałaty lodowej, którą znalazłam w lodówce.