Mus z kalafiora czekoladowo-kawowy
Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na mus z kalafiora czekoladowo-kawowy. Brzmi dziwnie ? Zaufajnie mi – rozpływa się w ustach i znika w mgnieniu oka. Wspaniale smakuje z dodatkiem świeżych truskawek, więc teraz jest najlepszy czas, aby go przygotować.
Mus z kalafiora zaskoczy was pozytywnie. Był już wiele razy przygotowywany na moich warsztatach, za każdym razem robił furorę i wszystkim bardzo smakował.
Smak kalafiora jest zupełnie niewyczuwalny w tym deserze, a dzięki niemu mus ma lekką, przyjemną konsystencję. Najlepiej smakuje schłodzony, w towarzystwie truskawek, malin czy wiśni. Wierzch deseru można jeszcze posypać posiekanymi orzechami lub migdałami, aby czerpać przyjemność z chrupania.
Jeśli macie ochotę, żeby smak kawy był bardziej intensywny, możecie zamiast mleka dolać kawę (tę która została po namoczeniu daktyli). Zamiast masła migdałowego można użyć masło pistacjowe lub masło z orzechów laskowych.
Spróbujcie przygotować ten deser i koniecznie dajcie znać czy Wam smakował.
Smacznego !
DrukujMus z kalafiora czekoladowo-kawowy
Składniki
200 g kalafiora
1,5- 2 szklanki suszonych daktyli
3–4 łyżki masła migdałowego
1 szklanka espresso
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (u mnie sojowe)
3 łyżki kakao
szczypta soli
świeże truskawki lub inne owoce jagodowe
Przygotowanie
- Daktyle zalać espresso i odstawić do momentu aż będą mięciutkie i napęcznieją.
- Kalafior ugotować i wystudzić, a następnie przełożyć do miski lub kielicha blendera.
- Następnie dodać masło migdałowe, mleko roślinne, kakao, daktyle (odcedzone z kawy) i szczyptę soli.
- Całość zmiksować na gładki mus.
- W razie potrzeby, gdyby konsystencja była za gęsta, dolać więcej mleka.
- Gotowy mus przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce.
- Podawać ze świeżymi truskawkami.
Notatki
DO musu można dodać kilka kropli likieru kawowego lub amaretto.
Słowa kluczowe: kalafior, daktyle