Pasta z ciecierzycy, brokułów i pora
Gdy w lodówce wałęsają się ugotowane brokuły i nie macie pomysłu na ich wykorzystanie – zróbcie z nich kanapkową pastę. Składa się tylko z czterech składników, a jej wykonanie nie zajmie wam więcej niż 10 minut.
Pasta jest przepyszna. U nas zachwycili się nią wszyscy, a jak wiecie wybredne z nas towarzystwo. Smakuje wybornie z kiszonymi ogórkami, kaparami i innymi warzywnymi dodatkami np. papryką, kiełkami czy rukolą.
Ważnym składnikiem pasty jest musztarda, zatem w żadnym wypadku jej nie pomijajcie. Nie przesadźcie tylko z ilością, by nie zdominowała smaku pasty, ona ma go tylko subtelnie podkręcić.
Spróbujcie koniecznie tego pysznego smarowidła i dajcie znać czy zachwyciło wasze podniebienia.
Smacznego !
DrukujKanapkowa pasta z ciecierzycy, brokułów i pora
Składniki
1 por (część biało zielona około 20 cm)
1 pełna po sam brzeg szklanka ugotowanych wcześniej brokułów (około 150 g)
3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy (może być ze słoiczka lub puszki)
1 – 1 i 1/2 łyżeczka musztardy sarepskiej
sól, pieprz
Przygotowanie
- Pora pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
- Przełożyć do miseczki, dodać brokuły, ciecierzycę, musztardę, zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą na gładką pastę.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać ze świeżym razowym pieczywem.
Notatki
- Brokuły można ugotować na parze albo w wodzie tak aby były miękkie i pięknie zielone.
- Pasta pysznie smakuje z dodatkiem kaparów lub kiszonych ogórków.
- Pastę można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku około 3 dni.
Słowa kluczowe: brokuły, ciecierzyca, por