Zielona zupa warzywna z pesto
Dzisiaj przepis zupę warzywną z pesto. W roli głównej zielone warzywa: bób, fasolka szparagowa, cukinia i kalarepa.
Mówi się, że dzieci nie lubią warzyw, a szczególnie tych zielonych, ze względu na kolor i smak. Mój Synek chętnie je warzywa, te zielone w szczególności: brokuły, szpinak, bób. Nie muszę nic przemycać, ani kombinować. Ostatnio co prawda tworzymy różne warzywne dzieła (np. pociąg z kalarepy i marchewki), ale to tylko forma zabawy podczas wspólnego gotowania obiadu, czy kolacji 🙂
Bardzo często warzywa jemy po prostu ugotowane na parze lub w małej ilości wody, z odrobiną oliwy lub masła, ewentualnie z jakąś posypką z pestek słonecznika, dyni, sezamu lub jakiś orzechów. Pycha! Cóż chcieć więcej?:)
A, że lubimy zupy to i one goszczą na naszym stole, zawsze z dużą ilością warzyw.
Dzisiaj zupa zielona. Bardzo prosta… w smaku i w przygotowaniu.
Drukuj
Zupa warzywna z pesto
Składniki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki
3 ziemniaki
1 kalarepa
1 cukinia
300 g zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego i obranego bobu
- 1,5 l dobrej jakości wody ( w zależności od upodobań wody można dać troszkę więcej lub mniej)
sól
Pesto:
20 g świeżej bazyli
1dyży ząbek czosnku
3-4 łyżki oily z oliwek extra virgin
Przygotowanie
W garnku rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dusić około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodać pokrojony drobno seler oraz marchewkę i całość dusić jeszcze przez następne 5 minut.
Po tym czasie do warzyw wlać gorącą wodę i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, kalarepę i fasolkę szparagową.
Gotować pod przykryciem, na małym ogniu przez około 5 minut.
Następnie dodać pokrojoną w kostkę (bez gniazda nasiennego) cukinię i przyprawić do smaku solą.
Gotować pod przykryciem, do momentu, aż warzywa będą miękkie (ok. 25 minut).
Pesto:
Aby zrobić pesto, należy wszystkie podane składniki zmiksować na gładką pastę.
Zupę ściągnąć z ognia, dodać bób i doprawić jedną łyżką pesto.
Resztę postawić w oddzielnym naczyniu i dodawać według uznania.
Notatki
(przepis troszkę zmodyfikowany, na podst. przepisu z książki Z kuchennej półeczki. Zupy.
Słowa kluczowe: Zielona zupa warzywna z bazyliowym pesto
pyszna zieleń.
Już drugi raz gotuję tę zupkę:) Podchodziłam do niej sceptycznie, ale jest naprawdę smaczna, zwłaszcza jak się doda pesto! Więcej takich przepisów proszę:)
[…] al dente – chrupiący i jeszcze zielony. Znakomity – sauté, w sałatkach, zupach np. zielonej zupy warzywnej z pesto, a także w pastach do chleba. Dzisiaj przepis na jedną z […]