Zupa prowansalska z pomidorami i fasolką szparagową
Dzisiaj mam dla Was przepis na jedną z moich ulubionych letnich zup – zupę prowansalską. Zawsze mam na nią ochotę, nawet wtedy gdy na dworze upał. To dla mnie kwintesencja lata.
Zupa prowansalska nie jest trudna do przygotowania i składa się tylko z sezonowych, lokalnych składników. Można ją oczywiście modyfikować dodając inne warzywa jakie macie pod ręką. Ja lubię dodać do niej bób, kapustę, cukinię czy brokuła gałązkowego. Tej zupy nie da się zepsuć, zawsze wyjdzie pyszna ! Zróbcie koniecznie i dajcie znać, czy i Wam smakuje.
Drukuj
Zupa prowansalska z pomidorami i fasolką szparagowąową
- Porcja: 4 1x
Składniki
1 cebula
4–5 ząbków czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki
250 g żółtej fasolki szparagowej
4–5 ziemniaków
6–8 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki
1–2 garści świeżej bazylii
sól,
pieprz
oliwa z oliwek extra virgin
Przygotowanie
- Posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku zeszklić na oliwie w dużym garnku.
- Następnie dodać pokrojony w kostkę seler naciowy i marchewkę.
- Podsmażyć 5 minut i całość zalać wrzątkiem (1250 ml).
- Dodać pokrojoną w mniejsze części fasolkę szparagową, a po 5 minutach również pokrojone ziemniaki.
- Gotować pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie obrane pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy.
- Dusić do momentu aż pomidory zmienią strukturę, rozpadną się, a sok odparuje.
- Gdy warzywa będą miękkie, dodać do nich uduszone pomidory i starty ząbek czosnku.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Podawać z posiekaną świeżą bazylią.
Słowa kluczowe: pomidory, fasolka szparagowa, czosnek