Drukuj

Zupa prowansalska z pomidorami i fasolką szparagowąową

Rozmiar

Składniki

1 cebula
45 ząbków czosnku
1 łodyga selera naciowego
2 marchewki
250 g żółtej fasolki szparagowej
45 ziemniaków
68 dojrzałych pomidorów obranych ze skórki
12 garści świeżej bazylii
sól,
pieprz
oliwa z oliwek extra virgin

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę i 2 ząbki czosnku zeszklić na oliwie w dużym garnku.
  2. Następnie dodać pokrojony w kostkę seler naciowy i marchewkę.
  3. Podsmażyć 5 minut i całość zalać wrzątkiem (1250 ml).
  4. Dodać pokrojoną w mniejsze części fasolkę szparagową, a po 5 minutach również pokrojone ziemniaki.
  5. Gotować pod przykryciem do momentu aż warzywa będą miękkie.
  6. W międzyczasie obrane pomidory pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z odrobiną oliwy.
  7. Dusić do momentu aż pomidory zmienią strukturę, rozpadną się, a sok odparuje.
  8. Gdy warzywa będą miękkie, dodać do nich uduszone pomidory i starty ząbek czosnku.
  9. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  10. Podawać z posiekaną świeżą bazylią.

Słowa kluczowe : pomidory, fasolka szparagowa, czosnek