pomo2

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Share Button

Sezon na pomidory trwa. Zatem na obiad – zupa krem z pieczonych pomidorów. Prosto i pysznie !

Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami przepisem na bardzo prosty krem z pieczonych pomidorów. Klasyczne trio – pomidory, czosnek i bazylia – w towarzystwie orzechów nerkowca, zamiast tradycyjnej śmietany lub jogurtu. Efekt – pyszna zdrowa zupa bogata w  likopen, potas, cynk, żelazo i jeszcze kilka innych wartości odżywczych.

Zupa krem z pieczonych pomidorów

Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie.Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:

6-8 średniej wielkości pomidorów,
1 obrane, słodkie jabłko,
2-3 ząbki czosnku,
3/4 szklanki orzechów nerkowca wcześniej namoczonych (4 godz.)
1 łyżeczka suszonej bazylii lub 2-3 łyżki świeżej bazylii,
bulion warzywny lub woda,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól.

Piekarnik nagrzać do 180 °C. Pomidory pokroić na połówki. Każdą z nich delikatnie posolić, ułożyć nacięciem do góry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  i piec przez około 40 minut.
Do garnka wlać oliwę i wrzucić posiekane ząbki czosnku. Gdy puszczą aromat dodać upieczone pomidory i pokrojone jabłko. Całość zalać bulionem warzywnym lub wodą (płyn musi przykryć pomidory). Gotować  na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż kawałki jabłka będą miękkie. Następnie dodać bazylię, orzechy nerkowca i całość zmiksować blenderem ręcznym tzw. żyrafą.
Całość zagotować. Doprawić do smaku solą, bazylią.

Smacznego !

Wskazówki:
Gdyby zupa była zbyt gęsta można dodać więcej bulionu lub wody.
Gdyby zupa wyszła zbyt kwaśna można dodać jeszcze trochę jabłka, ewentualnie soku jabłkowego lub ciut syropu z agawy.

Zobacz również:

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *