Wege kapuśniak

Zaopatrzcie się w dobrej jakości kiszoną kapustę i zróbcie sobie wege kapuśniak. Zupa pierwsza klasa. Świetnie smakuje z pajdą świeżego, dobrego, razowego chleba.

Kapuśniak przygotowuje się błyskawicznie. Żeby był bardziej sycący i pożywny można wzbogacić go o wędzone tofu lub tempeh albo białą fasolę.

A jeśli Wasze dzieci nie lubią kapusty kiszonej w takiej formie, zupę można zmiksować na krem. W razie potrzeby dolać do niej nieco wody, aby zmienić konsystencję na mniej gęstą.  Może taką wersję kapusniaku zaakceptują Wasze pociechy.

kapusniak

Wege kapuśniak

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty, pokrojonej w mniejsze części
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1-2 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól

Przygotowanie

1

Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do nich słodką i wędzoną paprykę, kminek, wymieszać, a po chwili dodać również kiszoną kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać) i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość wymieszać, dusić przez około 10 minut, a następnie zdjąć z ognia.

2

W międzyczasie do dużego garnka włożyć obrany seler, korzeń pietruszki, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i zalać wszystko 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

3

W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować około 10 minut.

4

Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się zupą ( gdy warzywa są juz prawie miękkie). Wymieszać i gotować na małym ogniu do momentu aż kapusta i inne warzywa będą miękie.

5

Na koniec wyjąć z garnka seler i korzeń pietruszki, a zupę doprawić do smaku sosem sojowym i solą.

6

Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać jeszcze nieco wody i w razie potrzeby dodać nieco więcej przypraw.

7

Podawać z razowym chlebem.

Spróbuj również

  • kapuśniak!!! smak dzieciństwa po części, ale nie ten jeden z najprzyjemniejszych… nigdy za nim nie przepadałam. teraz mam ogromną ochotę by go zrobić z Twojego przepisu, więc muszę ją zaspokoić i spróbować w końcu, bo kiszoną kapustę akurat uwielbiam :)

  • Oj to zrób koniecznie :)

  • MARCIN

    Szczerze? Lepszego w życiu nie jadłem, właśnie go kończę robić i pomimo późnej pory nie mogłem się oprzeć i pół miseczki zniknęło w mgnieniu oka ;)

  • Super, cieszę się, że przypadła Ci do gustu :)

  • Agaaf

    Z dzieciństwa wspominam smak najlepszego kapuśniaku babci koleżanki. Twój kapuśniak przeniósł mnie w tamte czasy!!!kto oglądał ratatuja, ten wie, o co chodzi! przepis jest rewelacyjny, dziękuję 😊

  • :) Nie ma za co :) Pozdrawiam

  • Natalia Grams

    mam pytanie odnoście grzybów, czy wcześniej należy je zalać wodą, czy takie suszone wrzucić?

  • Nie trzeba ich moczyć :-)

  • Natalia Grams

    dziękuję za szybką odpowiedź. Kapuśniak wyszedł bardzo dobry :) Będzie na jutro do pracy.

  • Nie ma za co. Super, że kapuśniak wyszedł i smakuje :-)

  • Gradz Monika

    robi się szybko a smakuje wybornie :-D w naszym stałym menu domowym oczywiście :-D

  • Super. Bardzo się cieszę :-)

  • Magdalena

    Właśnie zupa się robi. W okresie jesienno – zimowym jestem totalną zupomaniaczką. :D A dodatkowo bardzo fajnie, że przepis wege, bo jestem na diecie roślinnej – i to jest następny dowód, że zup nie trzeba gotować na kościach, mięsie itp. :)

  • Mam nadzieję, że zupa smakowała :-)

  • Magdalena

    Bardzo dobra. :)

  • Marcin

    Zrobiłem wszystko według instrukcji ale ziemniaki niechcą sie ugotować wyżej jest napisane ze oddzielnie gotować ale juz w instrukcji tylko zeby obrać i pokroić i wrzucic do zupy i niestety mam problem

  • Ups. Zaraz poprawię instrukcję.

  • Ola

    U mnie to samo :/.
    Instrukcja wciąż nie poprawiona!

  • Instrukcja poprawiona. Teraz powinno być okej. Przepraszam, że trwało to tak długo.