Wege kapuśniak

Zaopatrzcie się w dobrej jakości kiszoną kapustę i zróbcie sobie wege kapuśniak. Zupa pierwsza klasa. Świetnie smakuje z pajdą świeżego, dobrego, razowego chleba.

Kapuśniak przygotowuje się błyskawicznie. Żeby był bardziej sycący i pożywny można wzbogacić go o wędzone tofu lub tempeh albo białą fasolę.

A jeśli Wasze dzieci nie lubią kapusty kiszonej w takiej formie, zupę można zmiksować na krem. W razie potrzeby dolać do niej nieco wody, aby zmienić konsystencję na mniej gęstą.  Może taką wersję kapuśniaku zaakceptują Wasze pociechy.

kapusniak

Wege kapuśniak

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 kg kiszonej kapusty, pokrojonej w mniejsze części
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • 6 ziemniaków
  • kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • 1-2 suszone grzyby
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczka mielonego kminku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • sól

Przygotowanie

1

Na patelni podsmażyć na oliwie pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Dodać do nich słodką i wędzoną paprykę, kminek, wymieszać, a po chwili dodać również kiszoną kapustę ( jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać) i startą na grubych oczkach marchewkę. Całość wymieszać, dusić przez około 10 minut, a następnie zdjąć z ognia.

2

W międzyczasie do dużego garnka włożyć obrany seler, korzeń pietruszki, suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie i zalać wszystko 2 litrami wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu.

3

W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować około 10 minut, aż będa miekkie.

4

Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się zupą ( gdy warzywa są juz prawie miękkie). Wymieszać i gotować na małym ogniu do momentu aż kapusta i inne warzywa będą miękie.

5

Na koniec wyjąć z garnka seler i korzeń pietruszki, a zupę doprawić do smaku sosem sojowym i solą.

6

Gdyby zupa była zbyt gęsta, można dolać jeszcze nieco wody i w razie potrzeby dodać nieco więcej przypraw.

7

Podawać z razowym chlebem.

Spróbuj również

  • kapuśniak!!! smak dzieciństwa po części, ale nie ten jeden z najprzyjemniejszych… nigdy za nim nie przepadałam. teraz mam ogromną ochotę by go zrobić z Twojego przepisu, więc muszę ją zaspokoić i spróbować w końcu, bo kiszoną kapustę akurat uwielbiam :)

  • Oj to zrób koniecznie :)

  • MARCIN

    Szczerze? Lepszego w życiu nie jadłem, właśnie go kończę robić i pomimo późnej pory nie mogłem się oprzeć i pół miseczki zniknęło w mgnieniu oka ;)

  • Super, cieszę się, że przypadła Ci do gustu :)

  • Agaaf

    Z dzieciństwa wspominam smak najlepszego kapuśniaku babci koleżanki. Twój kapuśniak przeniósł mnie w tamte czasy!!!kto oglądał ratatuja, ten wie, o co chodzi! przepis jest rewelacyjny, dziękuję 😊

  • :) Nie ma za co :) Pozdrawiam

  • Natalia Grams

    mam pytanie odnoście grzybów, czy wcześniej należy je zalać wodą, czy takie suszone wrzucić?

  • Nie trzeba ich moczyć :-)

  • Natalia Grams

    dziękuję za szybką odpowiedź. Kapuśniak wyszedł bardzo dobry :) Będzie na jutro do pracy.

  • Nie ma za co. Super, że kapuśniak wyszedł i smakuje :-)

  • Gradz Monika

    robi się szybko a smakuje wybornie :-D w naszym stałym menu domowym oczywiście :-D

  • Super. Bardzo się cieszę :-)

  • Magdalena

    Właśnie zupa się robi. W okresie jesienno – zimowym jestem totalną zupomaniaczką. :D A dodatkowo bardzo fajnie, że przepis wege, bo jestem na diecie roślinnej – i to jest następny dowód, że zup nie trzeba gotować na kościach, mięsie itp. :)

  • Mam nadzieję, że zupa smakowała :-)

  • Magdalena

    Bardzo dobra. :)

  • Marcin

    Zrobiłem wszystko według instrukcji ale ziemniaki niechcą sie ugotować wyżej jest napisane ze oddzielnie gotować ale juz w instrukcji tylko zeby obrać i pokroić i wrzucic do zupy i niestety mam problem

  • Ups. Zaraz poprawię instrukcję.

  • Ola

    U mnie to samo :/.
    Instrukcja wciąż nie poprawiona!

  • Instrukcja poprawiona. Teraz powinno być okej. Przepraszam, że trwało to tak długo.

  • Ola

    Cały czas jest „W tym czasie obrać ziemniaki, pokroić je w kostkę i dołożyć do zupy. Gotować około 10 minut.”

    :D

  • Tak, ale teraz powinny się normalnie, szybko ugotować. Kwaśnie produkty takie jak kapusta kiszona czy przecier pomidorowy powodują, że inne warzywa gotuja się dłużej, dlatego najlepiej dodawać je po prostu na końcu. W taki własnie sposób zmieniłam etapy przygotowania tej zupy :-)