Rozpustna wegańska w-zetka

Wprawdzie już po Tłustym Czwartku, po ostatkach i Walentynkach, ale co tam. Na ciacho zawsze jest okazja, prawda ? :-)  A, że za oknem szaro – buro, i ma tak być do piątku, to nie ma innego wyjścia – trzeba w jakiś sposób poprawić sobie humor ;) Oto wegańska w-zetka.

Lubię ciasta. Och, bardzo lubię.  Ale nie piekę ich zbyt często, bo jakbym się rozkręciła to nie mogłabym przestać, a to mogłoby się źle skończyć dla moich bioder i całej reszty ;)

Od pewnego czasu „chodziła” za mną w-zetka. Chodziła, nękała, spać nie dawała, więc w końcu ją upiekłam ;-) Ciasto czekoladowe przygotowałam na podstawie przepisu na buraczany piernik. Nieco go tylko zmodyfikowałam i zrobiłam z podwójnej porcji. Przełożyłam je kokosową bitą śmietaną i konfiturą z czarnej porzeczki. Wyszło wspaniałe. Nawet mój mąż, który nie je słodkości, powiedział, że jest przepyszne.  Spróbujcie koniecznie.

wzetka

Wegańska w-zetka

Drukuj przepis

Składniki

  • 300 g mąki razowej drobnomielonej,
  • 130 g ksylitolu,
  • 130 g cukru trzcinowego,
  • 2,5 łyżeczki sody,
  • 5 łyżek kakao,
  • 1 łyżeczka mielonej wanilii,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 340 g surowych buraków startych na drobnych oczkach
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 400 ml mleka roślinnego np. sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • Krem: 2 puszki mleka kokosowego schłodzonego przez minimum 24 godziny (użyłam Real Thai), 1 łyżka ksylitolu, konfitura z czarnej porzeczki bez cukru.
  • Polewa: 150 g gorzkiej czekolady 70 %, 1/2 szklanki mleka sojowego lub innego roślinnego.

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki oprócz cukru i ksylitolu.

2

W drugiej misce wymieszać ze sobą cukier, ksylitol, olej i mleko roślinne.

3

Następnie dodać do nich zawartość miski z suchymi składnikami i zmiksować na gładką masę.

4

Na koniec dodać starte buraki i wymieszać.

5

Gotowe ciasto przełożyć do blachy ( o wymiarach 16 x 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 °C przez około 1 godzinę. Do momentu, aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

6

Gdy ciasto ostygnie należy przekroić je w poprzek na pół.

7

Na dolnej części rozsmarować konfiturę porzeczkową, a na nią położyć ubitą śmietanę kokosową dosłodzoną ksylitolem (1,5 puszki). Na niej położyć długą część ciasta.

8

W rondelku podgrzać mleko, dodać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do momentu aż powstanie gęsta jednolita polewa.

9

Następnie polać nim ciasto. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin (najlepiej przez noc).

Spróbuj również

  • Kaska

    Czy moglaby Pani podać wymiary formy do pieczenia?

  • 16×28 cm :-)

  • Margot

    noooooooooooooooooooooo boska Jak równiutko pokrojona. Fajny przepis

  • Dzięki Alcia :-)

  • jeszcze zanim byłam weganką nigdy nie przepadałam za tym ciastem, bo nie jestem fanką tych kremowych… jednak teraz mam niesamowitą ochotę na Twoją w-zetkę <3 krem kokosowy przemawia do mnie aż za bardzo :D

  • Kasia

    Czy może Pani napisać jak zrobić tę bitą śmietanę? Po prostu zmiksować schłodzone mleko kokosowe? Kiedyś tak zrobiłam i słabo wyszło…

  • :DDDDDDD

  • Kasiu, żeby taka śmietana wyszła przede wszystkim należy zrobić ją z dobrego tłustego mleka kokosowego ( na puszce powinna być informacja), ja polecam Real Thai , moim zdaniem najlepsze mleko kokosowe, o dobrym składzie. Takie tłuste mleko następnie trzeba schłodzić w lodówce minimum 24 h, a po tym czasie otworzyć puszkę wybrć łyżką ścientą, tłustą część, i ją zmiksować dodając do niej jeszcze ksylitol. Gotowe.

  • Kasia

    Dziękuję! To już wiem co źle zrobiłam :) Pozdrawiam!

  • Nie ma za co :-) Pozdrawiam.

  • Kamilla

    Witam! Magdo jak myślisz czy jest szansa na zastąpienie mąki razowej jakąś bezglutenową (ryżowa, kokosowa)? Wyjdzie? Mam w domu pewnego bezmlecznego i bezglutenowego łasucha, który na widok zdjęcia zrobił wielkie oczy ;-)

  • Kamilo niestety nie próbowałam piec tego ciasta w wersji bezglutenowej. . Piekłam kiedyś podobne ciasto z mąki gryczanej, ale trochę przebijała gryka. Może gdyby wymieszać ją z ryżową i owsianą bezglutenową byłoby lepiej. Muszę przetestować.

  • Gosia

    Myslisz ze zamiast kakao mozna karob?

  • Gosiu, można. Smak będzie nieco inny, ale równie dobry :-)

  • Lidia

    Wyglada pysznie! A czy ten krem jest raczej lekki, czy ciężki? Bo zastanawiam sie, czy nie byłby dobry do bezy (Pavlova) zamiast tradycyjnej bitej śmietany…

  • Krem jest lekki. Do bezy Pavlova będzie okej :-)