Surówka z kapusty pekińskiej z sezamem i awokado

Dzisiaj mam dla Was przepis na prostą surówkę, pełną witamin, błonnika i innych cennych wartości. Nie zawiera ona oleju, zamiast niego dodałam awokado i sezam.

Bardzo często robię surówki z kapusty pekińskiej, bo po pierwsze – bardzo lubią ją moje dzieci, a po drugie – to dobre źródło wapnia. Gdy ją kupuję zawsze wybieram małe i jak najbardziej zielone okazy.

A Wy lubicie kapustę pekińską ?

surowka2

Surówka z kapusty pekińskiej z sezamem

Drukuj przepis

Składniki

  • 3 szklanki posiekanej kapusty pekińskiej,
  • 1/2 szklanki dowolnych kiełków np. lucerny, brokuła
  • 3 łyżki posiekanego drobno szczypiorku,
  • 1 duży ogórek gruntowy lub dwa mniejsze,
  • 3-4 rzodkiewki,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • 2-3 łyżeczki jasnego sezamu lekko podprażonego,
  • 1-2 łyżki soku z cytryny,
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie

1

Do dużej miski włożyć kapustę pekińską, kiełki, szczypiorek, pokrojone w plasterki ogórki i rzodkiewki (obrać tylko ogórki).

2

Z awokado usunąć pestkę, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę i wrzucić do miski razem z sezamem.

3

Całość delikatnie wymieszać.

4

Na koniec dodać sok z cytryny, doprawić solą i pieprzem.

5

Od razu podawać.

 

surowka

Spróbuj również

  • margot

    Bardzo lubimy , np taka ulubiona surówka z czosnkiem i śliwkami suszonymi jest z kapusty pekińskiej

    A z awokado to już mi się podoba :)

  • marci

    Do wypróbowania.
    Proszę mi powiedzieć, jak o tej porze wybierać awokado, aby było smaczne? Kupuję i kupuję i albo przedojrzałe (mimo, że nie jest bardzo miękkie i ma żółty miąższ pod pestką) albo nie chce dojrzeć.
    Już nie mam nerwów do awokado;)
    P.S. Kiedy książka?

  • Oj tak, to prawda, że teraz ciężko kupić dobre awokado. Z moja mamą zauważyłyśmy, że w większości przypadków dobre jest awokado o gładkiej skórce i kształcie gruszki ( jedna strona awokado jest taka bardziej wydłużona) :-)
    A książka będzie w październiku 2016 :-)

  • margot

    Magda jaka książka ? Ja nic nie wiem , kucharska , o żywieniu dzieci?

  • Alcia, w końcu udało mi się napisać książkę :-) To książka kucharska o zdrowym roślinnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie taka jak sobie założyłam, czyli piękna, pyszna i praktyczna :) Premiera w październiku.

  • I nie jest to książka o żywieniu dzieci :-)

  • margot

    hip hip hura , ja już ja zamawiam , będzie dostępna np. w Empiku ? Czy jakoś wysyłkowo u ciebie?

  • Bardzo się cieszę Ala :-) Książka będzie dostępna w Empiku i innych księgarniach w całej Polsce :-)

  • margot

    Nie wiem jak wytrzymam do października :D To jest dla mnie jedna z najbardziej wyczekiwanych książek , naprawie . Jeszcze mogłaby Aśka z Sojaturobie napisać i Iwona z Smakoterapi i byłabym w raju :D Madzia uwielbiam ciebie i takie dobre wiadomości :)

  • Alcia – dziękuję. Jest mi baardzo miło czytać takie słowa (aż się zaczerwieniłalm). Mam nadzieję, że moja książka spełni twoje oczekiwania :) A z tego co wiem to Asia chyba pisze książkę, tak kiedyś pisała na blogu swoim.

  • margot

    :) Na bank spełni No z Asią to trudniejsza sprawa , bo ona pisała , owszem , ale jakoś zawiesiła to teraz w próżni , a teraz jak jest z nimi jeszcze malutka to pewnie czasu nie ma. Iwonka tez kiedyś obiecała , ale to było dawno , dawno temu i chyba już nic z tego , niestety

  • Aaaa to Asia urodzila córkę. Nic nie wiedziałam. Dlatego tak zamilkła. Mam nadzieję, że znajdzie jeszcze czas na blogowanie, bo ma talen do gotowania :-)

  • Anita

    Dzień dobry,
    czy do takiej sałatki pasuje jakiś sos?? Ponieważ nie lubię takich „suchych sałatek”.

  • Nie jest sucha, ale można zrobić lekki winegrett ewentualnie.

  • Anita

    Dziękuję za odpowiedź ☺