Wiosenna sałatka szparagowo-ziemniaczana

Maj. Cudowny czas. Nawet gdy pada, jest pięknie i rozpiera mnie energia. Są już szparagi i rabarbar. Za chwilę będą truskawki i inne roślinne wspaniałości. Gotuję prosto. Bez wymyślnych kompozycji. Lubię sałatki. To one teraz królują na naszym stole. Mieszam różne warzywa, dodaję soku z cytryny, szczyptę soli, koperek lub natkę i w zasadzie obiad gotowy.

Dzisiaj przepis na jedną z takich sałatek. Boskie grillowane szparagi w towarzystwie grillowanych rzodkiewek, pieczonych ziemniaków i świeżego szpinaku.

Tak naprawdę nie są ważne tu proporcje między składnikami. Możecie je zmieniać, jak tylko chcecie. Ja lubię, gdy jest sporo zieleniny. Zamiast szpinaku można dodać rukolę, sałatę rzymską, roszponkę. Co tylko macie pod ręką. Ziemniaki zamiast piec, można ugotować na parze.
Przygotowując do pieczenia warzywa starajcie się dodawać jak najmniej oliwy, chodzi tylko oto, żeby delikatnie otulić,okryć je warstwą tłuszczu. Nie mają w nim pływać.

Lubicie tego typu dania ?

salatkawiosenna

 

Sałatka szparagowo-ziemniaczana

Drukuj przepis

Składniki

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek rzodkiewek
  • 6-8 ziemniaków
  • 2 - 3 garści świeżego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • wegański parmezan

Przygotowanie

1

Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i włożyć do miski. Dodać nieco oliwy, całość wymieszać, tak aby tłuszcz pokrył każdy ziemniaczany kawałek.

2

Następnie ziemniaki położyć jedną warstwą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec do momentu, aż będą miękkie i ładnie się zarumienią.

3

W międzyczasie umyć dokładnie szparagi, wypłukać je i odłamać zdrewniałe końce. Włożyć do miski, wlać odrobinę oliwy i dwa zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszać za pomocą dłoni.

4

Rzodkiewki umyć, pokroić w grube plastry, włożyć do miski, dodać niewielką ilość oliwy, zmiażdżony ząbek czosnku i całość dokładnie wymieszać.

5

Rozgrzać patelnię grillową. Ułożyć na niej szparagi i grillować przez około 5-7 minut, co jakiś czas obracając je, aby przyrumieniły się lekko z każdej strony (szparagi mają być chrupiące i intensywnie zielone). Tak samo postąpić z rzodkiewkami.

6

Do dużej miski włożyć upieczone ziemniaki, zgrillowane szparagi pokrojone w mniejsze kawałki, zgrillowane rzodkiewki i świeży szpinak pokrojony w mniejsze kawałki. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i koperkiem. Posypać wegańskim parmezanem.

Spróbuj również

  • teraz takie sałatki to „moja specjalność” – bardzo lubię je przyrządzać, a szczególnie z szparagami i ziemniakami :)

  • Magda Gembacka

    :-) Mamy podobne smaki :-)

  • margot

    O ja cie , jak pięknie się prezentuje , jak jakaś mandala :)

  • Magda Gembacka

    Dzięki Alcia :-)

  • Monika Anna Jankowska

    Robię podobną sałatkę. Teraz zamiast szparagów dodaję bób, a w upały dużo liści świeżej mięty:)

  • Pyszna musi być ta Twoja wersja sałatki ! :)

  • Kasia

    Ziemniaki i szparagi – cudowne połaczenie! Smaczne i zdrowe, czego chcieć więcej? :)