Sałatka meksykańska

Kolorowa, smakowita sałatka w roli głównej z fasolą, papryką i awokado.

Tym razem zapraszam Was na sałatkę meksykańską. To jedna z nielicznych sałatek jedzonych przez Kacperka, który z reguły nie lubi mieszaniny składników. Woli ich zestaw (każdy składnik ułożony obok siebie jeden przy drugim). Kacperek je sałatkę meksykańską w wersji podstawowej, bez czosnku, cebuli i kolendry (nie lubi mocnych, ostrych smaków). Taką wersję polecam również Waszym dzieciakom. Dla dorosłych i starszych dzieci proponuję wersję wzbogaconą :-) Koniecznie wypróbujcie i dajcie znać co o niej sądzicie :-)

meksykanska2

Sałatka meksykańska

Składniki:
1-1,5 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli,
1 duże dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w kostkę,
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę,
1 żółta papryka pokrojona w kostkę,
1/2 zielonej papryki pokrojona w kostkę,
sok z cytryny lub limonki,
1 mały ząbek czosnku zmiażdżony (wersja wzbogacona),
1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej (wersja wzbogacona),
świeże listki posiekanej kolendry (wersja wzbogacona),
sól.

Wszystkie składniki wymieszać razem w misce. Do smaku doprawić solą, sokiem z cytryny i kolendrą. Sałatkę można wzbogacić również o kukurydzę ze słoika (najlepiej eko).

Smacznego !

Danie w wersji podstawowej dla maluszka po 18 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc

meksykanska

Spróbuj również

6 Komentarze

  • Odpowiedz
    tartinka
    Wrzesień 3, 2013 at 11:12

    Ja do takich sałatek zawsze dodaję choćby łyżeczkę oleju, ponieważ tłuszcz jest przewodnikiem smaku i tak jakby spaja smakowo wszystkie składniki razem. A że olej rzepakowy sam w sobie smaku nie ma, to nie wpływa na smak sałatki :)

    • Odpowiedz
      Magdalena
      Wrzesień 3, 2013 at 13:10

      Tartinka, w tej sałatce jest tłuszcz w awokado to zdecydowanie wystarczy jak dla mnie :-)

  • Odpowiedz
    Aurora
    Wrzesień 3, 2013 at 15:01

    JA ostatnio cała jestem zakochana w kuchni meksykańskiej :D

  • Odpowiedz
    Kobieca Smakoczka
    Wrzesień 9, 2013 at 13:53

    Popieram poprzedniczkę, że łyżeczka oleju nie zaszkodzi, a spoi smakowo składniki. Nie boicie się moje drogie o problemy z brzuszkiem naszego maluszka? Martwi mnie troszkę ta czerwona fasola w składzie. Czy słusznie? Korzystając z okazji chciałam Was dziewczyny zaprosić na forum kobiet. Tworzę ten portal dla wszystkich kobitek. Taki twór na zwolnieniu spowodowanym moim błogosławionym stanem :)

  • Odpowiedz
    Agata
    Listopad 22, 2013 at 14:29

    Nie ma Cię i nie ma. Wróć! :-)

  • Odpowiedz
    Sałatka z pomidorami, awokado i morelami | Ammniam
    Lipiec 10, 2014 at 09:33

    […] Ich cechą charakterystyczną jest prostota i dressingowy minimalizm. Na blogu była już  m.in. sałatka meksykańska z fasolą i papryką, sałatka z pomidorami i fasolką szparagową, czy  brokułowa z ziemniakami. Dzisiaj zapraszam […]

  • Dodaj swój komentarz