Rabarbarowy krem jaglany

Jestem i zapraszam Was na prosty, ale jakże znakomity deser rabarbarowo-jaglany, który sprawdzi się świetnie również jako danie śniadaniowe.

Rabarbar przywołuje wspomnienia z dzieciństwa – rabarbarowy placek z kruszonką, rabarbarowy kompot, czy rabarbar na surowo z cukrem. I choć może wydawać się nam, że to owoc, bo przyrządza się go w zasadzie na słodko, to jednak jest to warzywo.

Jeśli chodzi o jego wartości odżywcze to zawiera on trochę witminy A, E, C i K, potas, wapń oraz mangan. Pewnie słyszeliście też o tym, że rabarbar ma w swoim składzie kwas szczawiowy, który jest związkiem antyodżywczym. Z tego względu rabarbar należy jeść raczej po obróbce termicznej, dzięki której kwas szczawiowy jest częściowo rozkładany i nie pochłaniać go codziennie w wielkich ilościach.

 Jeśli  jesteście wielbicielami tego  uroczego warzywa tak jak ja, koniecznie wypróbujcie krem i podzielcie się Waszymi wrażeniami.

rabarbar_-

 

Rabarbarowy krem jaglany

Składniki:
1 szklanka uduszonego rabarbaru*,
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*,
1/2 szklanki soku wyciśniętego ze słodkich pomarańczy,
około 8-10 daktyli wcześniej namoczonych,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii,
szczypta kardamonu.

Wszystkie składniki zmiksować na gładki krem.

Smacznego !

* Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości
* Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w wodzie w proporcji 1:2

Danie dla maluszka po 12 m.ż. 
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc.

rabarbarowy

Spróbuj również

  • Wszystko mam w domu. Po pracy się za niego biorę!

  • Podobne musy jaglane robię z rozmaitymi owocami, ale na rabarbar jeszcze nie wpadłam. Skorzystam z Twojego pomysłu, dziękuję za przepis

  • Cudo , Magda a czym miksujesz na tak gładko?

  • Ala, Vitkiem (Vitamix) :-)

  • Aniu, nie ma to jak poczciwa jaglana, co ? :-) Można wyczarować w niej różne pyszności :-) Jak zrobisz,daj znać jak Ci smakowała rabarbarowa wersja :-)

  • Kasiu, daj znać czy krem smakował :-)

  • nooo to zazdroszczę, hm ja mam taki gorszy zdecydowania sprzęt , no nic

  • Justek

    Cudowne! Dziś zrobiłam na śniadanie, co prawda bez daktyli, ale rabarbar z własnego ogródka był tak cudownie słodki… <3

  • Ala, przy słabszym sprzęcie trzeba być bardziej cierpliwym i dłużej wszystko miksować. Ja mam jeszcze taki blender Brauna 750 W i daje radę zmiksować jaglaną na aksamitny krem.Pozdrawiam

  • Ola

    Hej, mam pytanie – jakich użyłaś daktyli? Mój krem wyszedł pyszny, ale nie umywa się kolorem do Twojego. Zakochałam się w tym kolorze ze zdjęcia. A u mnie brązowe daktyle połączyły się z różowiutkim rabarbarem i wyszedł taki kolor jabłkowy, przegotowanych jabłek z szarlotki

  • iwona

    ok rozumiem z rabarbarem nie można przesadzać, ale odkąd spróbowałam tej wersji jaglanej to się zakochałam i jem ciągle i ciągle, mam nadziej że jakoś tą ilość kwasu szczawiowego w diecie przeżyje:)

  • Iwona, będzie dobrze. Nie martw się ;)

  • Pingback: Krem / budyń dyniowo-jaglany z piernikową nutą | Ammniam()

  • Pingback: Rabarbarowy krem jaglany – Spiżarnia Sikorek V2()