Rabarbarowy budyń jaglany
Jestem i zapraszam Was na prosty, ale jakże znakomity rabarbarowy budyń jaglany, który sprawdzi się świetnie również jako danie śniadaniowe.
Rabarbar przywołuje wspomnienia z dzieciństwa – rabarbarowy placek z kruszonką, rabarbarowy kompot, czy rabarbar na surowo z cukrem. I choć może wydawać się nam, że to owoc, bo przyrządza się go w zasadzie na słodko, to jednak jest to warzywo.
Jeśli chodzi o jego wartości odżywcze to zawiera on trochę witminy A, E, C i K, potas, wapń oraz mangan. Pewnie słyszeliście też o tym, że rabarbar ma w swoim składzie kwas szczawiowy, który jest związkiem antyodżywczym. Z tego względu rabarbar należy jeść raczej po obróbce termicznej, dzięki której kwas szczawiowy jest częściowo rozkładany i nie pochłaniać go codziennie w wielkich ilościach.
Jeśli jesteście wielbicielami tego uroczego warzywa tak jak ja, koniecznie wypróbujcie budyń i podzielcie się Waszymi wrażeniami.
Drukuj
Rabarbarowy budyń jaglany
Składniki
1 szklanka uduszonego lub upieczonego rabarbaru*
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej*
1/2 szklanki soku wyciśniętego ze słodkich pomarańczy
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub ziarenka z jednej laski wanilii lub 1 cukier z wanilią
szczypta kardamonu
syrop klonowy lub cukier do smaku
Przygotowanie
Wszystkie składniki zmiksować na gładki budyń. Do smaku posłodzić syropem klonowym lub cukrem.
Budyń można zjeść na ciepło i na zimno.
Notatki
* Rabarbar pokroić w 1 centymetrowe kawałki, włożyć do garnka, wlać odrobinę wody i dusić pod przykryciem do miękkości.
* Kaszę jaglaną porządnie wypłukać, przelać wrzątkiem i ugotować w wodzie w proporcji 1:2
Budyń można posłodzić również daktylami. Wystarczy około 8-10 daktyli wcześniej namoczyć, aby zmiękły, a potem zmiksować z resztą składników. Kolor kremu nie będzie już taki różowy 🙂
Wszystko mam w domu. Po pracy się za niego biorę!
Podobne musy jaglane robię z rozmaitymi owocami, ale na rabarbar jeszcze nie wpadłam. Skorzystam z Twojego pomysłu, dziękuję za przepis
Cudo , Magda a czym miksujesz na tak gładko?
Ala, Vitkiem (Vitamix) 🙂
Aniu, nie ma to jak poczciwa jaglana, co ? 🙂 Można wyczarować w niej różne pyszności 🙂 Jak zrobisz,daj znać jak Ci smakowała rabarbarowa wersja 🙂
Kasiu, daj znać czy krem smakował 🙂
nooo to zazdroszczę, hm ja mam taki gorszy zdecydowania sprzęt , no nic
Cudowne! Dziś zrobiłam na śniadanie, co prawda bez daktyli, ale rabarbar z własnego ogródka był tak cudownie słodki… <3
Ala, przy słabszym sprzęcie trzeba być bardziej cierpliwym i dłużej wszystko miksować. Ja mam jeszcze taki blender Brauna 750 W i daje radę zmiksować jaglaną na aksamitny krem.Pozdrawiam
ok rozumiem z rabarbarem nie można przesadzać, ale odkąd spróbowałam tej wersji jaglanej to się zakochałam i jem ciągle i ciągle, mam nadziej że jakoś tą ilość kwasu szczawiowego w diecie przeżyje:)
Iwona, będzie dobrze. Nie martw się 😉
[…] już kilka jaglanych kremów/budyniów: śliwkowo – czekoladowy, czekoladowy, piernikowy, rabarbarowy i jeszcze o smaku […]
[…] przepis pochodzi ze strony ammniam […]
Czy kasza manna lub kukurydziana mogą być, bo właśnie mam zbędny rabarbar
Czy kasza manna lub kukurydziana mogą być, bo właśnie mam zbędny rabarbar?
Z kaszą manną powinno wyjść 🙂 Pozdrawiam