Placuszki owsiano-pistacjowe z czereśniami

Placuszki to zawsze dobry pomysł na śniadanie nie tylko dla dzieci.  Są pyszne, szybkie do przygotowania i nie mogą się nie udać.

 Tym razem zapraszam na placki, którym charakteru dodały pistacje zmielone na makę. Ich smak fajnie współgra z kardamonem i słodkimi czereśniami.

Do placków dodałam również banana – ten oprócz tego, że świetnie zastąpił jajko, to dodatkowo nadał placuszkom słodyczy. Banan nie był mocno dojrzały, nie chciałam, żeby jego smak zdominował całe danie.

Jeśli chcecie, żeby placuszki były bezglutenowe, użyjcie do ich przygotowania mąki owsianej bezglutenowej.

plackiowsiane

Placuszki owsiano-pistacjowe z czereśniami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 banan (100 g po obraniu ze skórki)
  • 1 szklanka mąki owsianej (zmielone płatki owsiane)
  • 1/2 szklanki obranych pistacji
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki ksylitolu lub syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • czereśnie bez pestek pokrojone w mniejsze części

Przygotowanie

1

Pistacje zmielić w młynku na mąkę i przesypać do miski. Dodać do niej pozostałe suche składniki i wymieszać.

2

Banana zmiksować z mlekiem i sokiem z cytryny na gładko i przelać do miski z suchymi składnikami.

3

Całość zmiksować za pomocą miksera na jednolite ciasto, nieco gęstsze niż naleśnikowe.

4

Na koniec do ciasta dodać pokrojone czereśnie i delikatnie wymieszać.

5

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu smażyć niewielkie placuszki.

6

Podawać bez dodatków lub z roślinnym jogurtem.

Spróbuj również

  • margot

    Przepiękne te placuchy , uwielbiam takie dania , no po prostu uwielbiam

  • Dzięki. Ala zrób i daj znać czy Ci smakowały :-) Ściskam

  • margot

    Magda , w razie czego inne owoce tez mogą być do placków co?

  • Pewnie. Można dodać jagody, borówki, wiśnie, maliny, jeżyny, porzeczki :-)

  • margot

    a to super

  • Patrycja

    A czy bez orzechów udadzą się?

  • Tak, jasne. Po porstu trzeba dodać wiecej mąki, tak aby ciasto miało konsystencję nieco gęstszą niż ciasto naleśnikowe.