duetkaszka

Pierwsze dania dla maluszka

Share Button

Dzisiaj kilka przepisów dla dzieci, które dopiero zaczynają poznawać inne smaki niż mleko mamy. W roli głównej – kasza jaglana.

Dostałam sporo maili z pytaniami na temat diety maluszków, które dopiero zaczynają wielką, smakowitą przygodę z jedzeniem, a także prośby o przepisy dań dla takich dzieci. Postanowiłam zatem podzielić się z Wami swoim doświadczeniem w tym zakresie i opowiedzieć o diecie Kacperka w tym właśnie okresie.

Mój Synek do końca 6 m. ż był karmiony wyłącznie piersią. Po tym okresie powoli, bez pośpiechu, bez zmuszania, zaczęłam tę jego mleczną dietę rozszerzać, kontynuując oczywiście karmienie piersią i uważnie obserwując jego reakcję na nowe produkty. Jednym z pierwszych posiłków, obok puree z jabłek, czy marchewki była kasza jaglana – królowa kasz, która nie zawiera glutenu i ma działanie zasadowe. Przygotowywałam ją w postaci kleiku czy kremu, którego gęstość regulowałam sobie dodatkiem własnego mleka, przegotowanej dobrej jakości wody lub mleka migdałowego (na początku kleiki robiłam bardzo rzadkiej konsystencji).

Stopniowo (co kilka dni, zwracając uwagę, jak mały organizm reaguje na dany składnik) wzbogacałam taki jaglany kleik o dodatkowe składniki, przygotowując proste dania z dodatkiem owoców lub warzyw. Dodawałam sezonowe owoce (jabłka, gruszki, śliwki), sezonowe warzywa (marchewka, brokuł, dynia), amarantus, olej lniany, oliwę z oliwek lub masło, suszone owoce, zmielone pestki słonecznika, sezamu, czy dyni.

Po jakimś czasie zmieniłam konsystencję kaszki coraz mniej ją rozdrabniając, aż w końcu tylko gotowałam i podawałam bez dalszej obróbki. Oczywiście cały czas zwracałam uwagę na potrzeby mojego dziecka (czy chętnie jadł kaszkę w takiej, czy innej postaci).
Gotowałam również zupki z kaszy jaglanej zmieniając po prostu proporcję między kaszą a warzywami (więcej warzyw, mniej kaszy).

Niżej przedstawiam przykładową ewolucję kleiku jaglanego:

  1. Krem z kaszy jaglanej z mlekiem matki.
  2. Krem z kaszy jaglanej z mlekiem migdałowym lub wodą.
  3. Krem z kaszy jaglanej z mlekiem migdałowym i z duszonym jabłkiem.
  4. Krem z kaszy jaglanej z mlekiem migdałowym, duszonym jabłkiem, olejem lnianym.
  5. Krem z kaszy jaglanej z mlekiem migdałowym, duszonym jabłkiem, olejem lnianym i cynamon.
  6. Krem z kaszy jaglanej z mlekiem migdałowym, duszonym jabłkiem, olejem lnianym, cynamonem i zmielonymi nasionami sezamu lub słonecznika.

Oczywiście te wszystkie warianty, zmiany i ewolucje dań nie odbywały się od razu w 6 miesiącu :-)

A oto przepisy na proste dania dla dzieci, które ukończyły 6 m. ż.

Kleik z kaszy jaglanej (podstawowy)

Składniki:
2 łyżki kaszy jaglanej,
1 szkl. dobrej jakości wody (źródlanej lub przefiltrowanej),
troszkę mleka matki lub mleczka migdałowego lub wody.

Kaszę jaglaną starannie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 – 20 minut (do momentu, aż kasza będzie miękka, a poziom wody zrówna się z kaszą). Odstawić z ognia i poczekać jeszcze około 10 minut. Po tym czasie kaszę przetrzeć przez gęste sito lub zmiksować blenderem na gładką masę. Aby rozrzedzić konsystencję kleiku dodać kilka łyżek wcześniej przygotowanego mleka migdałowego, mleka matki lub wody. Podawać ciepłe łyżeczką.

Smacznego !

Taką kaszkę można przygotować również z jabłkiem, które obrane i pokrojone należy dodać do gotującej się kaszy (mniej więcej w połowie gotowania).

Kleik z kaszy jaglanej i amarantusa

Składniki:
2 łyżki kaszy jaglanej,
1 łyżka zmielonych ziaren amarantusa,
1 ¼ szkl. dobrej jakości wody,
1 małe słodkie jabłko,
kilka kropli oleju lnianego.

Kaszę jaglaną starannie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Dodać zmielony amarantus, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 15 – 20 minut (do momentu, aż kasza będzie miękka, a poziom wody zrówna się z kaszą). W połowie gotowania do kaszki dodać obrane i drobno  pokrojone jabłko. Ugotowaną kaszkę odstawić z ognia i poczekać jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zmiksować blenderem na gładką masę. Aby rozrzedzić konsystencję kleiku dodać kilka łyżek ciepłej przegotowanej wody. Na koniec dodać kilka kropel oleju lnianego Podawać ciepłe łyżeczką.

Krem marchewkowy*

Składniki:
1/3 szkl. kaszy jaglanej,
2 mniejsze marchewki najlepiej z upraw ekologicznych,
2,5  szkl. wody,
olej z oliwek.

Marchewkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Kaszę jaglaną starannie wypłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem. Następnie dodać pokrojoną marchewkę i zalać wszystko gorącą wodą. Gotować do momentu, aż kasza i marchewka będą miękkie (około 15-20 minut). Zdjąć z ognia zmiksować na gładki krem. Na koniec dodać kilka kropel oleju z oliwek.

*marchewka często jest jednym z pierwszych warzyw w diecie maluszka, należy jednak uważać z nią, gdyż może uczulać.

Przepisy na proste dania dla dzieci, które ukończyły 7/8 m. ż.

Krem z kaszy jaglanej z jabłkiem i suszonymi morelami

Składniki:
2 łyżki kaszy jaglanej,
1 1/2 szkl. dobrej jakości wody,
2 lub 3 suszone morele,
1 małe, słodkie jabłko,
szczypta cynamonu,
masło klarowane,
1/ 2 łyżeczki zmielonych nasion nieoczyszczonego sezamu.

Kaszę starannie przepłukać i sparzyć wrzątkiem. Następnie zalać gorącą wodą, dodać wcześniej namoczone i pokrojone drobno morele, obrane i pokrojone jabłko oraz cynamon. Gotować do momentu, aż kasza i owoce będą miękkie (około 20 minut). Ugotowaną kaszkę odstawić jeszcze na około 10 minut. Potem zmiksować i na koniec dodać łyżeczkę oleju lnianego lub masło.

Smacznego ! :)

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić
indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu
na ten posiłek.

Dodatkowe informacje:

  1. Nowe pokarmy należy wprowadzać dziecku nie w porach nocnych, ale w godzinach porannych lub popołudniowych, gdy jest wypoczęte i nie bardzo wygłodniałe.
  2. Do przygotowywania posiłków dla dzieci należy używać produktów jak najwyższej jakości. Warto kupować ekologiczne warzywa i owoce.
  3. Dodatek amarantusa w daniu wzbogaca je m.in. o białko, błonnik, magnez, wapń, żelazo i potas.
  4. Olej lniany powinien być olejem nierafinowanym, tłoczonym na zimno o krótkiej dacie ważności. Należy przechowywać go w lodówce i dodawać do dania bezpośrednio.
  5. Mleczko migdałowe -  kilka migdałów namoczyć na noc. Rano obrać ze skórki, zalać świeżą wodą, zmiksować i przecedzić przez sito. Gotowe!

1 komentarz

  1. Jestem zachwycona!
    Od dawna wiem,że kasza jaglana to „złoto polskiej ziemi”,ale lekarz pediatra poinformował mnie ,że kaszę można wprowadzać później(10-12mies).12mies!!!Moje dziecko w tym wieku niechętnie patrzyło na tą kaszę:/…Zacznę z małą Uleńką(6mies.)-może jest szansa na przechytrzenie alergicznego obciążenia genetycznego.Ps.Podobno kasza jaglana jest naturalnym ANTYBIOTYKIEM skutecznym w walce z bakteriami(np.Helikobakter jest bezradny).Dziękuję za informacje i przepisy!

  2. U nas też kasza jaglana króluje już od dawna.. Teraz Tosia ma 17 miesięcy i codziennie na śniadanie i kolacje jest kasza jaglana z jabłkami i cynamonem.. Lub z innymi owocami i dodatkami.

    Do krupniku też dodaje jaglankę.

  3. Super!!!! właśnie na takie przepisy czekałam!!! Bruno skończył już 5 miesięcy i zależy mi na tym, żeby jadł jedzenie przygotowane przeze mnie, niestety przestałam już karmić piersią….cieszę się, że podsunęłaś ciekawe pomysły na zdrowe amku dla takich szkrabów!!!!

  4. mama – a dlaczego pediatra zalecił kaszę jaglaną dopiero po 11 miesiącu? Przecież ona jest bardzo delikatna, lekkostrawna, bezglutenowa… w dodatku nie uczula… (obawiam się, że dlatego, ze nic o niej nie wiedział :/)

    My dokładnie tak zaczynaliśmy – po 6 miesiącu od kleiku z kaszy jaglanej, potem z dodatkiem duszonego jabłka, gruszek, moreli.

  5. Tak, kasza jaglana! Moja pani pediatra ihomeopatka poleciła mi kaszę jaglaną i mielone płatki owsiane, żadnych gotowych kaszek mieszanek, tylko domowe kompozycje. Działa , jednak synek woli kaszkę z płatków owsianych .

  6. Ja mojej córce robię puree z kaszy jaglanej z jabłkiem, odrobiną cynamonu, syropu klonowego i czasami odrobina masełka. Musze koniecznie spróbować z mlekiem migdałowym.

  7. A ja mam takie pytanie: Co z glutenem, bo pisze Pani że wprowadzała Pani właśnie kaszę jaglaną, bo jest bez glutenu? Mi pediatra zaleciła w piątym miesiącu rozpoczęcie tzw. ekspozycji na gluten. Podaje córci zatem pół łyżeczki kaszki manny ugotowanej na wodzie z odrobiną mojego mleka. Czytając takie wpisy zawsze jestem w kropce i zaczynam mieć wątpliwości. Wiem, że zalecenia ekspozycji na gluten w 5-6 miesiącu to najnowsze zalecenia. Ale czyżby tak nowe, żeby Pani ominęły? Czy po prostu była to Pani świadoma decyzja? Będę wdzięczna za parę słów komentarza.
    Pozdrawiam

  8. Aniu, ja świadomie wprowadzałam gluten później niż wskazują zalecenia. Na temat glutenu są różne szkoły, tak z resztą jak z innymi produktami p. nabiałem.

  9. „(..)na koniec dodać łyżeczkę oleju lnianego lub masło.”
    A czy łyżeczka na porcję to nie za dużo dla 7 miesięcznego bobaska?? Pytam, bo się przymierzam do tego dania, a jeszcze nie podawałam tłuszczów. Przy okazji chciałam bardzo podziękować za tego bloga (szkoda, że tak mało przepisów… proszę o więcej!!! :) ). Dzięki niemu pierwsza kaszka naszej Oliwci to była właśnie jaglana z moim mlekiem. Gdyby nie szczegółowy przepis przygotowania, to skończyłoby się pewnie na gotowych kaszkach z cukrem (ble…. jestem ich przeciwnikiem i mam nadzieję, że nie będę musiała w nie „wejść”).

    Pozdrawiam

  10. Aaa i jeszcze dziękuje za przepis za kaszkę jaglaną z amarantusem. Dzięki niemu przypomniałam sobie o nim i jego bogatych właściwościach. Dziś się okazało, że nasza Oliwcia ma lekką anemię i musi przyjmować żelazo. Więc obowiązkowo do jej (i przy okazji naszej) diety wprowadzamy amarantus, olej lniany (bogactwo kwasów omega3 i 6) oraz kuzu. Wszystko to za sprawą tego bloga i przepisów! Raz jeszcze dzięki i prośba o więcej takich zdrowych przepisów :)

  11. Jak dobrze, że tu trafiłam bo nie chcę karmić mojego dziecka słodkimi kaszkami ze sklepu. Jesteśmy już po pierwszych próbach z kaszką jaglaną, mojemu Bartusiowi najbardziej smakuje z jabłkami. Kaszka po zmiksowaniu ma taki posmak- hmm surowości, dlatego woli z jabłkiem. Chciałabym się dowiedzieć jaką ilością wody zalać migdały, żeby zrobić mleczko i czy trzeba je zagotować przed podaniem dziecku.
    Dzięki za przepisy.

  12. Olu, wszystko zależy od tego ile chcesz uzyskać mleczka. Generalnie stosunek migdałów do wody powinien być 1:3 lub 1:4 Mleka nie trzeba zagotować. Ważne, żeby do jego przygotowania użyć dobrej jakości wody-przegotowanej(chłodnej) lub źródlanej.

  13. Super przepisy! My kasze jaglana wcinamy razem z corcia juz od miesiaca ( corka ma skonczone 9). Zaczelam gotowac ja dla niej a przy okazji sama podjadam z jablkami i cynamonem :) Ale mam pytanie o ziarna amarantusa… Czy zamiast nich moge dodac poppingu z amarantusa bo mam go akurat w domu?

    Dziekuje z info.
    Pozdrawiam,

  14. Witam, blog jest fantastyczny i przepisy super. Od kilku dni w wolnej przegladam przepisy. Dziś na śniadanie były platki owsiane wg Tego przepisu a popludniu robimy granole i babkę drożdżową. Bardzo dziękuję za wszelkie pomysły i inspiracje.
    Chciałabym jeszcze ponowić pytanie o popping z amarantusa czy ma takie same wartości jak ziarna i można używać ich zamiennie? Pozdrawiam gorąco. Agnieszka

  15. Agnieszko, dziękuję za miłe słowa i cieszę się, że tak ochoczo korzystasz z ammniamowych przepisów :-)

  16. Witam ja od 6 miesiąca podaję mojemu synnkowi kaszę jaglaną. jednak od jakiegoś czasu synek ma zaparcia czy sądzi Pani że to kasza jaglana? Podaje również amarantus, synek jest na pierwsi, syn skończył 7 miesięcy.

  17. Paulino, kasza jaglana ma dużo błonnika, więc nie powinno mieć się po niej zaparć. Jeśli masz wątpliwości to spróbuj odstawić kaszę i zobaczysz czy zaparcia minął. Pozdrawiam.

  18. Dzień dobry, a jak do kaszy jaglanej dodawać niełuskany sezam . Zmielić i co dalej gotować go z kaszą czy posypać na koniec. Proszę o poradę. Dziękuję

  19. Doroto, siemię lniane należy zmielić w młynku do kawy i dodać do dania przed samym podaniem i wymieszać. Danie nie może być gorące, bo zepsuje to cenne w siemieniu tłuszcze omega3. Pozdrawiam

  20. Witam, moze to glupie, ale chcialam zapytac jak nalezy namoczyc suszone morele? Tzn ile wczesniej i w jakiej wodzie? Dziekuje i pozdrawiam :)

  21. Fajne są te przepisy, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Chodzi o mleko. W Twoich przepisach pojawia się mleko migdałowe, skąd taki wybór? Moje 1,5 roczne dziecko dostaje mleko modyfikowane.

    Z racji tego, że zaleca się podawać w tym wieku dwie porcje mleka, podaję:
    - rano: owsiankę z mlekiem (gotuję płatki na wodzie a osobno przygotowuję mleko i później łączę oba, do śniadania dodaję również małą kromeczkę z marmoladą, lub trochę jajecznicy, kromkę z wędliną lub dobrą parówką Tarczyński (97% mięsa)
    - wieczorem podaję mleczną kaszkę pełnoziarnistą ze śliwkami.
    Co o tym myślisz? No i jak u Ciebie było z tymi porcjami mleka?
    Pozdrawiam

  22. Ewo, ja po prostu nie używam mleka modyfikowanego. Wolę naturalne produkty. Nie dawałam takiego mleka mojemu synowi i teraz nie daję córce. Zamiast mleka modyfikowanego podaję inne produkty zawierające wapń.

  23. Przede wszystkim dziękuję za przepisy. Mam pytanie odnośnie mleka migdałowego. Od którego m.ż można podawać?

  24. Witam, niedługo zaczynam rozszerzać dietę synkowi, chcę podawać mu takie właśnie dania z kaszy jaglanej, i tu pytanie ile razy dziennie na początek podawać kaszkę? dziękuję z góry za odpowiedź i za przepisy. Pozdrawiam.

  25. Witam, niedługo zaczynam rozszerzać dietę synkowi, i tu pytanie – ile razy dziennie na początek podawać danie z kaszy jaglanej? z góry dziękuję za odpowiedź i za przepisy, Pzodrawiam.

  26. magda,
    kiedy w takim razie zdecydowałaś się wprowadzić gluten? Mnie pediatra zagaduje o to od 5 miesiąca życia mojego synka, a ja mam opory i na razie nie podaje. Tylko jak długo można zwlekać, w końcu będę musiała mu go podać.
    Dzięki za odpowiedź.

  27. Agnieszko, jeśli chodzi o gluten to mojemu synowi podałam po 1 r.ż. Natomiast córce, która teraz ma rok, podałam w 6 m.ż i jest okej. Badania wskazują, że im wcześniej się go poda (chodzi o kontakt z glutenem), tym mniejsze prawdopodobieństwo alergii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Powered by sweet Captcha