Pierożki z pokrzywą

Dzisiaj nietypowo i dziko, bo w roli głównej  pokrzywa. Do tej pory roślina ta była mi znana w postaci herbatki ziołowej, którą często pijemy i jako składnik szamponu do włosów. Nigdy wcześniej jej nie jadłam. Tej wiosny postanowiłam poeksperymentować z nią kulinarnie. Była już zupa z pokrzywy, sałatka i właśnie te pierożki, które bardzo zasmakowały Kacperkowi.

Pierożki zrobiłam małe i lepiłam jak uszka. Do farszu celowo nie dodałam, żadnego nabiału, gdyż zależało mi na tym, aby nie zmarnować tego bogactwa żelaza, które jest w pokrzywie, a  wapń utrudnia jego wchłanianie.

Warto włączyć pokrzywę do rodzinnego menu. Ma ona same zalety. Jest zdrowa, tania i można zrobić z niej naprawdę smaczne, proste dania. Oto jedno z nich.

dueto

Pierogi z pokrzywą

Drukuj przepis

Składniki

  • Nadzienie:
  • 100 g pokrzywy (młode listki)
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duża cebula lub dwie małe
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • Ciasto:
  • 500 g mąki orkiszowej typ 2000 lub 1850 drobnomielonej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 250 ml wrzątku
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

1

Nadzienie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Obrać i ugnieść na purée. Na rozgrzaną patelnię wlać trochę oliwy z oliwek, wrzucić posiekaną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Podsmażyć. W międzyczasie przelać wrzątkiem pokrzywę, a następnie zahartować ją zimną wodą. Odcisnąć, drobno pokroić, wrzucić na patelnię, wymieszać i chwilę poddusić. Zawartość patelni połączyć z ziemniakami, dodać posiekane lub starte na tarce orzechy. Doprawić do smaku solą i gałką muszkatołową.

2

Ciasto: Ze wszystkich składników ugnieść ciasto, cienko je rozwałkować i wyciąć z niego romby lub krążki. Nałożyć na nie farsz i zlepić brzegi. Pierogi wrzucić do lekko osolonej, gotującej się wody. Od momentu gdy wypłyną na wierzch, gotować jeszcze ok. 3 minut.

Notatki

Jeśli chcesz, aby ciasto było lżejsze połowę mąki razowej zamień na jasną mąkę o niższym typie np. 550

pokrzywa9

Spróbuj również