Pasta z pieczonych warzyw i fasoli

Dzisiaj pasta warzywna do chleba – zdrowa, pyszna i prosta w przygotowaniu.

Dzisiaj pasta do chleba, która podbiła serce mojego Kacperka. Mały skosztował i po prostu się na nią rzucił :-) Jadł kromka po kromce, a potem łyżką prosto do buzi :-) mrucząc “mmmm pyszne„:-) Za każdym razem gdy ją je, reaguje podobnie :-)

Pasta jest źródłem białka,  zawiera mnóstwo beta-karotenu (prowitaminy A), witaminy C, witamin z grupy B, jak również sole mineralne, takie jak: potas, żelazo, magnez, wapń i mangan. Wzmacnia odporność, chroni przed stanami zapalnymi,  korzystnie wpływa na skórę i wzrok.


Pasta z pieczonych warzyw i fasoli

Danie dla maluszków po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
190 g ugotowanej, białej, małej fasoli,*
1 mała papryka czerwona,
2 średnie pomidory,
2-3 marchewki,
180 g dyni,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
oliwa z oliwek,
sól .

Warzywa pokroić. Paprykę i dynię w kostkę, marchew w grubsze plasterki, pomidory i cebulę w ćwiartki. Następnie włożyć je do miski razem z dwoma ząbkami czosnku, dodać trochę oliwy (1-2 łyżki) i wymieszać. Tak przygotowane warzywa przełożyć na blachę i piec w temp. 190 °C do momentu, aż będą miękkie. Wystudzone warzywa połączyć z ugotowaną wcześniej fasolą i zmiksować na gładką masę. Dodać cynamon, imbir i sól do smaku.

Smacznego !

*fasolę najpierw należy namoczyć, a następnie ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem majeranku.

Wskazówki:

  1. Zamiast cynamonu i imbiru pastę można przyprawić innymi przyprawami np. tymiankiem, oregano, czy gałką muszkatołową.
  2. Zamiast fasoli do pasty można dodać inne strączkowe np. czerwoną soczewicę lub ciecierzycę.
  3. Taką kromeczkę z pastą można posypać ziarnami słonecznika lub /idyni.
  4. Pastę można przechowywać przez kilka dni w szczelnym opakowaniu.

Spróbuj również

  • Fantastyczny blog, świetne przepisy. Mnóstwo inspiracji:) mam pytanko-czy wszytskie przepisy są Twojego autorstwa czy wzorujesz się na kimś??? skąd tyle pomysłów??niesamowite..

  • Gratuluje świetnego bloga:) chętnie tu zaglądam

  • Dla maluszków? Sama bym taką zjadła! :)

  • Magdalena

    Magdo, dzięki za miłe słowa :-) Większość przepisów są mojego autorstwa. Niekiedy po prostu znajdę jakiś fajny przepis i tylko lekko go modyfikuję. Zawsze wtedy pod przepisem jest informacja o źródle :-) A czym się inspiruję ? Skąd pomysły? Insypiruje mnie to wszystko co naturalne i zdrowe. Uwielbiam gotować i bardzo często po prostu eksperymentuję, a moim krytykiem klinarnym jest mój synek :-) Jak zajada ze smakiem, publikuję przepis :-)

  • Magdalena

    Kasiunate, dzięki za miłe słowa :-)

  • Magdalena

    Jadłonomia, dla małych i dla dużych :-)

  • Madziu, zrobiłam pastę jak z przepisu i drugą z małą modyfikacją (płatki owsiane, cieciorka) i są genialne! Robimy rózne pasty do chleba, ale z pieczonych warzyw nie próbowaliśmy:) dzięki! pozdrawiam

  • Magdalena

    Marta, no to bardzo się cieszę, że Wam smakuje :-)

  • Magda , zrobiłam , tzn zamiast fasoli dałam sparzony wrzątkiem słonecznik i dodatkowo sporo natki pietruszki , kurcze pychotka
    Magda jestem fanka twoich przepisów

  • Właśnie zrobiłam. Wyszło przepyszne! Smak naprawdę genialny, lekko słodkawy, fajnie czuć, że warzywka były pieczone, a nie gotowane. My się z mężem już zajadamy, a młody dostanie na śniadanie, bo już śpi. Naprawdę przepyszna pasta!

  • żałuję, że zblendowałam. następnym razem podam w całości na obiad :-) pycha!

  • MARY

    nie wierzyłam, dopóki nie spróbowałam… ta pasta jest GENIALNA! Smak mnie zaszokował. Przełożyłam do wyparzonego pojemniczka, szczelnie zamykanego żeby się odpukać nie popsuła. Smak pieczonych warzyw i fasola…co za połączenie! mmm. Nie dziwie się że Pani syn tak ją uwielbia. Zmodyfikowałam nieco przepis, nie miałam świeżych pomidorów i dyni, za to dałam koncentrat pomidorowy, sporo suszonego oregano, świeżą kolendrę, uprażone ziarna słonecznika, nie dałam imbiru i cynamonu bo zapomniałam, a teraz już nie dodam bo boję się że smak się zmieni :) następnym razem zrobię ściślej wg przepisu. Moja pasta wyszła nieco jaśniejsza od Pani – chyba dałam więcej fasoli, Ale i tak jest przesmaczna! Czy 10 miesięczniak może takie pyszności spróbować? Dzięki za przepis!

  • Magdalena

    Ciesze się, że przepis zachęcił do ekserymentów kulinarnych zakończonych sukcesem :-) Taką pastę można podać dziecku po 12 m.ż. Pozdrwiam

  • aquarius

    a co można dodać zamiast dyni?

  • Zamiast dyni można spróbować dodać marchewkę albo słodkie ziemniaki (bataty).