fbpx Drukuj

Pasta z pieczonych warzyw i fasoli

5 Stars 4 Stars 3 Stars 2 Stars 1 Star

No reviews

Składniki

Powiększ

190 g ugotowanej, białej, małej fasoli,*
1 mała papryka czerwona,
2 średnie pomidory,
23 marchewki,
180 g dyni,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2 łyżeczki cynamonu,
1/2 łyżeczki imbiru,
oliwa z oliwek,
sól .

Przygotowanie

  1. Warzywa pokroić. Paprykę i dynię w kostkę, marchew w grubsze plasterki, pomidory i cebulę w ćwiartki.
  2. Następnie włożyć je do miski razem z dwoma ząbkami czosnku, dodać trochę oliwy (1-2 łyżki) i wymieszać.
  3. Tak przygotowane warzywa przełożyć na blachę i piec w temp. 190 °C do momentu, aż będą miękkie.
  4. Wystudzone warzywa połączyć z ugotowaną wcześniej fasolą i zmiksować na gładką masę.
  5. Dodać cynamon, imbir i sól do smaku.

*fasolę najpierw należy namoczyć, a następnie ugotować w świeżej wodzie z dodatkiem majeranku.

Notatki

Danie dla maluszków po 12 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

  1. Zamiast cynamonu i imbiru pastę można przyprawić innymi przyprawami np. tymiankiem, oregano, czy gałką muszkatołową.
  2. Zamiast fasoli do pasty można dodać inne strączkowe np. czerwoną soczewicę lub ciecierzycę.
  3. Taką kromeczkę z pastą można posypać ziarnami słonecznika lub /i dyni.
  4. Pastę można przechowywać przez kilka dni w szczelnym opakowaniu.

Słowa kluczowe: pasta , pieczone warzywa , fasola

15
0
Would love your thoughts, please comment.x