Pasta słonecznikowo-buraczana z chrzanową nutą

Jakiś czas temu, buszując w sieci po sklepach internetowych ze zdrową żywnością, natknęłam się na pastę słonecznikową z burakami i chrzanem w słoiczku. Nie kupiłam jej, ale zrobiłam swoją wersję – akurat na święta.

Pasta jest łagodna. Wyczuwalne są w niej wszystkie składniki, które razem tworzą przepyszną kompozycję smakową.

Najlepsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki dobrze się przegryzą. Pyszna z razowym chlebem.

Na wielkanocnym stole pasta będzie estetycznie wyglądać, jeśli podacie ją w łódkach z cykorii.

I co zrobicie ? :-)

pastaslonecznikowoburaczkowa1

 

Pasta słonecznikowo - buraczana z chrzanową nutą

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka podprażonych na złoto pestek słonecznika
  • 1 upieczony burak ( około 160 g)
  • 1-2 łyżeczki dobrej jakości chrzanu ze słoiczka
  • spora ilość koperku
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • sól do smaku

Przygotowanie

1

Słonecznik zalać wodą i odstawić do namoczenia na 2-3 godziny.

2

Następnie odlać wodę i zmiksować go z pieczonym burakiem na gładką pastę.

3

Dodać chrzan, posiekany koperek i wymieszać.

4

Doprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym.

pastaslonecznikowoburakowa2

Spróbuj również

  • Bardzo mi się podoba ten przepis! Na pewno go wypróbuję!

  • Joanna Banaszek

    Zrobię! Uwielbiam buraki, bardzo lubię chrzan, slonecznik dodaję gdzie tylko się są – będzie idealnie :)

  • margot

    Magda kusisz wiesz ? Zjawiskowo to sie prezentuje

  • Magda Gembacka

    Dzięki Ala :-)

  • Magda Gembacka

    Super. Koniecznie daj znać, cy smakowała :-)

  • Magda Gembacka

    Ciesze się bardzo :-)

  • Super przepis. Akurat upeikłam dziś buraki na burgery to wykorzystam też do pasty. Wesołych i słonecznych świat!

  • Magda Gembacka

    Dzięki :-)

  • Iwa

    Czy 15 miesięczne dziecko może jeść taką pastę?