Pasta paprykowo-orzechowa

Subtelna, słodka pieczona papryka, o wyrazistym smaku orzechy i łagodny pieczony czosnek tworzą  zdrową i przepyszną pastę na kanapki i nie tylko.

To paprykowo-orzechowe smarowidło, może stanowić również dip do świeżych lub pieczonych warzyw.

Oprócz optymistycznego koloru i walorów smakowych posiada cenne wartości odżywcze. Jest m.in. źródłem błonnika, witaminy C, E, beta-karotenu, białka, magnezu i niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega 3.

Propozycja w sam raz na zbliżającą się jesień.

paprykowapasta

Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich

Drukuj przepis

Składniki

  • 1/2 szklanki upieczonej i obranej czerwonej papryki (około 1-2 papryk surowych)*
  • 1/3 szklanki orzechów włoskich wcześniej namoczonych przez 2 godz
  • 4-5 dużych upieczonych ząbków czosnku**
  • sól
  • natka kolendry lub pietruszki

Przygotowanie

1

Paprykę, orzechy i czosnek zmiksować na gładką pastę.

2

Doprawić do smaku solą.

3

Na koniec dodać posiekaną kolendrę lub natkę pietruszki. Wymieszać.

Notatki

*Papryki włożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180 C do momentu, aż skórka zacznie brązowieć. Upieczone papryki przełożyć do garnka i szczelnie przykryć. Gdy ostygną obrać ze skórki. **Całą nieobraną główkę czosnku włożyć do piekarnika wraz z paprykami i piec tak długo, aż będzie miękka. Wyjąć, ostudzić, 4 - 5 ząbków odłożyć do pasty, a resztę wycisnąć i zjeść z kromką świeżego chleba. Orzechy włoskie można zastąpić orzechami pekan.


Spróbuj również

  • już od dawna chodzi za mną połączenie papryki oraz orzechów… ta pasta jest po prostu idealna! <3

  • Monika Anna Jankowska

    O! Już stęskniłam się za nowym smarowidłem:)

  • gin

    Kolor ma cudowny, bardzo optymistyczny :)