Pasta migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Lubię chwile, gdy przygotowuję jakieś nowe danie, daję je do spróbowania mężowi, a ten niewiele mówiąc po prostu opróżnia całą miseczkę. Już nie pytam czy smakowało ;) Pasta migdałowo-pomidorowa zniknęła w mgnieniu oka. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-)

Przepisów na pasty na kanapki nigdy nie ma za wiele, a więc dzielę się z Wami kolejnym przepisem na pyszne smarowidło. Tym razem połączyłam ze sobą migdały, suszone pomidory i pieczony czosnek. To był strzał w dziesiątkę. Wyszło super. Do tego świeże, dobre pieczywo i dodatki w postaci świeżej natki, kolendry, kiełków albo drobnych listków i łodyżek selera naciowego Pycha!  Polecam !

pastamigdalowa

Pasta kanapkowa migdałowo-pomidorowa z pieczonym czosnkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka migdałów
  • 160 g suszonych pomidorów (około 15 sztuk)
  • 4-5 ząbków pieczonego czosnku
  • 3 łyżki soku z kiszonych ogórków
  • sól, pieprz
  • do podania: świeże razowe pieczywo
  • kiełki, natka pietruszki, świeża kolendra

Przygotowanie

1

Migdały namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień rano obrać je ze skórki, włożyć do blendera wraz z suszonymi pomidorami dokładnie odsączonymi z oliwy (można je dodatkowo przepłukać), upieczonymi wcześniej ząbkami czosnku i 3 łyżkami soku z kiszonych ogórków.

2

Całość zmiksować na gładką pastę. Gdyby pasta była za sucha, można dodać odrobinę wody.

3

Na koniec przyprawić solą i pieprzem. Gotową pastę rozsmarować na kanapkach, wierzch posypać świeżą kolendrą, natką pietruszki lub kiełkami.

pastamigdalowa2

 

 

Spróbuj również

  • Margot

    Jak czytam skład to już wiem ,ze też bym wyczyściła cała miseczkę

  • cudowny pomysł na pastę… że tak napiszę – ślinka cieknie na samą myśl! tak, jest świetna – uwielbiam każdy jej składnik :)

  • Dzięki Daria :-) Ja też uwielbiam każdy jej składnik :-)

  • :D

  • Fantastyczny pomysł! Idę do kuchni namoczyć migdały :)

  • Dzięki. Koniecznie daj znać czy pasta smakowała :-)

  • Margot

    przepyszna!!! Magda robiłam i z migdałów i na drugi dzień z nerkowców( bo się migdały skończyły), obie rewelacja. Przepis miód , malina, mniam

  • Super. Twoja opinia jest jak miód na moje serce ;)

  • Anna Sokolowska

    Witam, jestem pod wrażeniem pasta jest OBŁĘDNA!! Smaki łączą się idealnie (ten sok z ogórków rewelacja) chleb upieczony z rana na to pasta, niezłe doznania. Jestem pod wrażeniem Twoich przepisów!!

  • Anna Sokolowska

    a oto dowody

  • Dziękuję za miłe słowa i zdjęcie :-) Cieszę się, że pasta Ci smakowała :-) Pozdrawiam serdecznie

  • Domi

    Pyszna pasta, razem z 13 miesięcznym synem zjedliśmy dzisiaj pół słoiczka

  • Super. Dardzo się cieszę :-) Pozdrawiam

  • Alicja Gajewska

    A co polecasz zamiast suszonych pomidorów?

  • Alicja Gajewska

    Może być pieczona papryka?

  • Pomysł z papryką bardzo dobry :-)