Kanapkowa pasta fasolowo-orzechowa

To miał być klasyczny smalec wegetariański, a wyszła z tego pasta fasolowa z orzechową nutą. Cóż ja na to poradzę, że akurat moczyłam orzechy włoskie i po prostu nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie dodać do właśnie przygotowywanego przeze mnie smarowidła.

Pastę testowała  cała rodzina. Oprócz mnie, w pierwszej kolejności spróbowała jej 15-sto miesięczna Karolina – zjadając pół miseczki, potem  Kacper (ostatnio coraz bardziej wybredny) i tata. Wszystkim bardzo smakowała, tak, że dzielę się z Wami przepisem.

W smaku pasta jest delikatna i subtelna (w sam raz dla dzieci właśnie). Jeśli chcecie, żeby była bardziej wyrazista, możecie dodać pieprz, więcej majeranku, albo pokombinować jeszcze z innymi przyprawami.

pastafasolowa

Pasta z białej fasoli z orzechami włoskimi

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli (u mnie drobna)
  • 1/2 szklanki namoczonych wcześniej orzechów włoskich
  • 1 duża cebula
  • szczypta majeranku
  • sól
  • koperek

Przygotowanie

1

Cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oliwy.

2

Następnie połączyć ze sobą fasolę, orzechy włoskie, podsmażaną cebulkę i całość zmiksować na gładką pastę. Gdyby masa była za gęsta można dodać nieco wody.

3

Doprawić do smaku solą, przyprawami i koperkiem.

4

Podawać z chlebkiem i kiszonym ogórkiem.

Spróbuj również

  • wyszła przepyszna pasta z całą pewności! z fasoli i orzechów musiała smakować świetnie :) na kanapki do szkoły będzie idealna :)

  • Robię pasztet z podobnych składników ale pastę muszę wypróbować. Będzie na szybkie kanapki;-) udanej końcówki weekendu! Pozdrowienia.

  • ewelajna

    Jutro tą pastę zrobie,bo musze namoczyć fasolke ;) jak długo moczyć natomiast orzechy? A powiedz mi Magdo, czym Ty miksujesz? Ostanio coraz czesciej mysle nad zakupem nowego blendera, stary czasem nie daje już rady.

  • Magda Gembacka

    Super. Daj znać, czy smakowała :-) Jeśli chodzi o blendery to ja używam Braun aMQ745 i blender kielichowy Vitamix. A niebawem na blogu będzie wpis o blenderach właśnie :-)

  • Magda Gembacka

    Wypróbuj koniecznie :-)

  • Ewelajna

    Pasta zrobiona i wyszla palce lizac! Faktycznie pachnie jak smalec, a jedyny mankament stanowily orzechy wloskie- jakies trefne kupilam i troche gorzkie. Mimo to po przyprawieniu ledwo to mozna wyczuc, pasta jest super szczegolnie w towarzystwie kiszonego ogorka. Moj maz natomiast dopoki mu nie powiedzialam, byl przekonany ze konsumuje kanapki z asztetem wieprzowym ( choc ja w ogole takich rzeczy nie posiadam w lodowce hehe ). Reasumujac, zaczynam robic pasty i czekam z niecierpliwoscia na wpis o blenderach! Pozdrawiam i dziekuje za swietny przepis!

  • Magda Gembacka

    Bardzo proszę. Cieszę się, że smakowała. Nie spodziewałam się, że ktoś go pomyli z pasztetem wieprzowym hehe ;-) Pozdrawiam

  • Gosia

    puszna ta pasta, robilam tym razem z takiej duzej fasoli i jest przepyszna;)dziekuje za przepis;)

  • Nie ma za co :-) Miło mi, że pasta smakowała :-)

  • Pingback: Wegański Sylwester - roślinne menu na grudniowe szaleństwo()