Kanapkowa pasta z tofu z pieczoną papryką i czosnkiem

Jeśli brakuje Wam pomysłów na pasty do kanapek to proszę bardzo – oto prosty przepis na pyszne smarowidło. Bierzcie i próbujcie.

To ostatnio ulubiona pasta mojego męża. Jest prosta do przygotowania. Trzeba tylko wcześniej upiec paprykę i czosnek. Możecie również spróbować zrobić tę pastę ze świeżym czosnkiem ( wtedy należy dać go mniej) i wędzonym tofu. Też będzie pysznie.

Kanapkowa pasta z tofu z pieczoną papryką i czosnkiem

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 duża czerwona papryka wcześniej upieczona
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • 5-6 ząbków upieczonego i obranego z łupin czosnku
  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • 1/4 łyżeczki wędzonej prapryki
  • pieprz
  • sól

Przygotowanie

1

Tofu pokroić w kostkę, włożyć do blendera z ostrzem S wraz z papryką, czosnkiem i koncentratem pomidorowym.

2

Zmiksować na gładką pastę.

3

Doprawić do smaku sokiem z cytryny i pozostałymi przyprawami. Wymieszać. Podawać na razowym pieczywie.

Spróbuj również

  • Jud

    Fajny pomysł na kanapkę :)

  • renata

    super przepis dziękuję :) Przepraszam, że jestem monotematyczna, ale napiszesz Magduś obiecany post o diecie dr Ewy Dąbrowskiej? Pliska…..

  • Dziękuję :-)

  • Nie ma za co. Post o diecie Dąbrowskiej będzie, muszę w końcu go dokończyć :-)

  • renata

    Z góry dziękuję kochana :)

  • paulina – simpleandnatural

    Magdo czy te płatki drożdżowe są konieczne? Nigdy ich nie używałam.

  • Raczej tak, dodają takiego serowegosmaku. Są dostępnie w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli ich nie masz, spróbuj pominąć, może bez nich pasta będzie Ci smakować :-)

  • Katarzyna Le Cadet

    Jakiej wielkosci kostki tofu uzylas?

  • Kostka 180 g

  • renata

    A paprykę dajesz ze skórką, czy po upieczeniu obierasz?

  • Czasami daję ze skórką, a czasami bez :-)