Owsiano-kokosowe ciasto ze śliwkami – bez cukru i tłuszczu

 Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na ciasto ze śliwkami. Jest bardzo proste do przygotowania, pyszne, a do tego nie zawiera cukru ani tłuszczu.

A jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych, ciasto będzie również bezglutenowe. Idealne na jesienny podwieczorek do gorącej herbatki czy kawy. To co spróbujecie ? :-)

Edycja1: Dopisałam jeszcze składniki w gramach, żeby było bardziej precyzyjnie. A jeśli nie macie wagi i korzystacie ze szklanki, to polecam taką z miarką.

Edycja 2: Do przygotowania tego ciasta koniecznie użyjcie mąki z wiórków kokosowych samodzielnie zmielonych, sklepowa mąka kokosowa inaczej się zachowuje niż ta z wiórków, bardziej absorbuje wodę.

Ważne żeby ciasto zaraz po po połączeniu mokrych i suchych składników, przelać do tortownicy i od razu włożyć do nagrzanego piekarnika.

Ciasto nie jest bardzo wysokie, ale ma ładną strukturę, taką jak widać na zdjęciu.

ciastozesliwkami

Owsiano-kokosowe casto ze śliwkami

Drukuj przepis

Składniki

  • 1 szklanka mąki owsianej 125 g ( zmieliłam zwykłe płatki owsiane)
  • 1 szklanka mąki kokosowej 100 g (zmieliłam wiórki kokosowe)
  • 1/3 szklanki ksylitolu 85 g
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego + 2 łyżki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 dojrzały banan o ładnej żółtej skórce bez kropek (100 g bez skórki)
  • 2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy
  • 4-5 śliwek pokrojonych w drobną kosteczkę

Przygotowanie

1

W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej misce zmiksować banana z mlekiem roślinnym i sokiem z cytryny.

2

Następnie bananowo-mleczną mieszaninę przelać do miski z suchymi składnikami, dodać skórkę z pomarańczy i starannie wymieszać do uzyskania gęstego, jednolitego ciasta.

3

Przelać je do tortownicy o średnicy 18-20 cm, wyścielonej papierem do pieczenia.

4

Ciasto ładnie rozprowadzić, a na jego wierzch gęsto położyć pokrojone śliwki lekko wciskając je do środka.

5

Tak przygotowane ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piec około 55 - 60 minut (do suchego patyczka).

6

Wystudzone ciasto wyjąć z tortownicy i kroić.

Notatki

1 szklanka to 250 ml
1 łyżka to 15 ml
1 łyżeczka 5 ml

ciastozesliwkami2

Spróbuj również

  • Czy mogę zastąpić kokosa większą ilością owsianych?

  • Mario, zamiast zmielonych wiórków kokosowych możesz dodać zmielone ma makę płatki migdałowe, pistacje lub inne orzechy. Z samej mąki owsianej ciasto powinno wyjść, ale może mieć nieco inną strukturę po upieczeniu.

  • Ewa

    A mi wyszło twarde jak podeszwa i ani grama nie urosło :-(

  • Nie powinno tak być. A dodałaś soku z cytryny 1 łyżkę ? To ważny składnik, bo aktywizuje sodę. Bez soku ciasto nie urośnie.

  • margot

    Wygląda wspaniale :)

  • Ewa

    Dodałam ale coś poszło nie tak :-( No trudno jakoś zjedliśmy popijając kawką :-)

  • Beata

    Zrobione, rewelka. Tylko mąż nie toleruje bananów. Czy one mają funkcję wiążącą ciasto? Czy zamiast 1 banan można 1 jajo?
    PS. Nie wiedziałam że bez cytryny ciasto nie rośnie. Dodałam ale bez skórki pomarańczowej. Fakt, wygląda jak zakalec ale pycha i tak ;-)

  • To super :-) Ciasto rzeczywiście może nieco przypominać zakalec, bo jest dosyć niskie, ale do zakalca jednak trochę mu brakuje :-) Jeśli chodzi o banana to on spełnia 3 funkcje -dodaje ciastu słodyczy, zastępuje olej i lepi jak jajko. Można go zastąpić np. musem jabkowym. Jajko też można dać, ale oprócz niego trzeba dodać jeszcze nieco oleju.

  • :-)

  • Dzięki Ala :-)

  • Kasia

    Pycha. Zrobiłam już dwa razy. Wyszło super. Dzięki za przepis.

  • Justyna

    Bardzo dobre ciasto. Zniknęło szybciutko :-)

  • Kamilla

    Witam
    mój syn jest uczulony na gluten ale i na owies (również w bezglutenowej postaci). Czy w związku z tym można zamień płatki owsiane na jaglane, ewentualnie mąkę ryżową?
    Kamilla

  • Kamilo, w 100 % nie jestem pewna, bo nie robiłam tego ciasta w innej wersji, ale wydaje mi się, że możesz spróbować mąkę owsianą zamienić na jaglaną. Pozdrawiam serdecznie.

  • Patrycja

    Czy ksylitol można zastąpić cukrem kokosowym. Akurat tylko taki mam. Pozdrawiam, Patrycja

  • Tak, można jak najbardziej :-)

  • Ania

    Na zdjęciu wygląda przepięknie! Czy rodzaj mleka roślinnego wpływa na wypiek? Czy kokosowe, które jest dość tłuste, może być?

  • Dziękuję. Jeśli chodzi rodzaj mleka roślinnego to sojowe, migdałowe, czy owsiane będzie okej. Natomiast kokosowe, które jest tłuste może spowodować, że ciasto będzie miało inną strukturę.

  • Ania

    OK, zrobiłam właśnie mleko owsiane, jutro będę piec! Podejrzewam, że plpę z mleka mogę użyć zamiast mąki owsianej z płatków? I jeszcze pytanie odnośnie sody i cytryny. Czy mogę zwyczajnie zastąpić proszkiem do pieczenia? Czy soda jest lepsza od proszku?

  • Aniu, lepiej użyj świeżo zmielonej mąki z płatków :) Z pulpy owsianej też może wyjdzie, ale to jest jednak mokra pulpa, więc trzeba pilnować odpowiedniej gęstości ciasta. Zamiast sody możesz użyć proszku do pieczenia. Powodzenia. I koniecznie daj znać czy wyszło i czy smakowało :-) Pozdrawiam.

  • Ania

    zrobiłam, wyszło przepyszne! wydaje mi się, że sekret tego ciasta tkwi w skórce od pomarańczy, która daje fantastyczny posmak, w zasadzie to nie czulam ani owsa ani kokosa ;) Wyglądało u mnie zupełnie inaczej niż u Ciebie na zdjęciu, wyszło takie jasne. No i po godzinie pieczenia w moim piekarniku w 170-180 stopniach wsadziłam je na 200 stopni na pół godziny, nie mogłam tego ciasta dopiec ;) spód mi się przez to wysuszył, chyba następnym razem od raz wrzucę na 200 stopni… podsumowując bardzo smaczne, kolejne zrobię chyba z mango zamiast śliwek z dodatkiem cynamonu, i dam trochę mniej ksylitolu.

  • To super :-) Sporo się piekło :-) A skórka z pomarańczy oj, tak – podkręca smak i super współgra z kokosem :-)

  • Basia

    Jaki zamiennik mąki kokosowej poleca Pani dla osób, które nie lubią smaku kokosa? Poza tym ciasto wygląda pysznie!

  • Justyna

    Właśnie zjadłam ciasto i popiłam kawką… PRZEPYSZNE!!! Co prawda , ponieważ jestem uczulona na owies to zmieliłam płatki jaglane na mąkę i dodałam zamiast owsa. Śliwki były troszkę mało słodkie więc polałam je odrobiną syropu klonowego. I to wszystko… Polecam !!!!

  • Super. Dzięki za info :-)

  • Magda

    A dojrzały banan to nie jest ten z kropkami? :)

  • Banan w kropki to banan mocno dojrzały :-)

  • Alicja Gajewska

    A ciasto jest suche czy wilgotne ( w smaku)?

  • Jest wilgotne.