Ciasto z malinami

Przepis na proste ciasto z malinami. W sam raz na jesienny podwieczorek.

Maliny. Cudowny smak, zapach, kształt, kolor. Kuszą swoim wdziękiem. Trudno im się oprzeć. A jak maliny to i Leśmian i malinowy chruśniak :-)
W wykonaniu Grechuty … :-)

Ciasto z malinami

Danie dla maluszków po 18 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
200 g mąki orkiszowej typ 1850 (graham),
130 g cukru trzcinowego nierafinowanego,
6 g sody oczyszczonej,
6 g karobu lub 12 g kakao,
szczypta soli,
1 jajko,
75 g oleju jednonienasyconego (ja użyłam ryżowego),
150 g mleka roślinnego (ja użyłam sojowego),
2 łyżeczki esencjii waniliowej,
130 g świeżych malin.

Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki oprócz cukru i wymieszać.  W drugiej misce utrzeć jajko z cukrem, ciągle mieszając dodać  stopniowo olej i mleko roślinne. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki, dokładnie wymieszać. Następnie umyte i osuszone maliny poprószyć lekko mąką, 2/3 z nich wrzucić do ciasta i bardzo delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy keksówki wysmarowanej lekko olejem i posypanej bułką tartą. Na koniec pozostałe maliny delikatnie wcisnąć w ciasto, tak, aby prawie nie było ich widać . Ciasto piec  w piekarniku nagrzanym do 180 °C około 40 minut. Podawać z naturalną bitą śmietaną lub kremem migdałowym.

Smacznego !


Spróbuj również

  • Wygląda wspaniale, koniecznie muszę wypróbować :)

  • Zdjęcie mnie zachęciło, przepis odstraszył. Wszystko na wagę, nawet mleko. :(
    Ile to jest 6g sody albo 75g oleju? :(

  • Wygląda bajecznie :)

  • Wspaniałe,muszę w końcu kupić mąkę orkiszową lub żytnią;) i piękne zdjęcie na drewnianym, białym tle!

  • Ewelina

    Podbijam pytanie o 6g sody, 12g kakao, 75g oleju. bardzo chciałabym zrobić to ciasto, ale nie mam pojęcia ile to jest :(

  • Magdalena

    Ewelino, 6 g sody to ooło 1 łyżeczki, 12 g kakao to gdzieś 2 łyżeczki, a olej muszę sprawdzić bo nie pamiętam, dawno robiłam to ciasto, ale gdzieś 1/3 do 1/2 szklanki. Sprawdzę i dam znać, tylko muszę kupić baterię do wagi, bo akurat padła. Przepraszam!

  • Agata

    Zrobiłam dziś ciasto. 6g sody to u mnie wyszlo pol lyzeczki ale i tak jest strasznie mocno wyczuwalna w smaku:/ szczypie w jezyk. Mozna ja zastapic proszkiem do pieczenia? I czy zamiast cukru mozna dac np. miodu? Jak sie wtedy przekladaja proporcje gramowe? Dalam 100g cukru, to jak bede chciala zamienic na miod to tez dac tyle samo gram? Z gory dziekuje za odpowiedz:)

  • paola

    Waga bardzo ułatwia życie, a kosztuje tylko 20 zł. !

  • Sylwia

    Ciasto po prostu super i mega latwe do przyrzadzenia. Dzieciaki je kochaja. Wiem, bo gotuje w prywatnym przedszkolu. Od dzisiaj jest to ich ulubione ciasto. Dziekuje!!!!!

  • Pingback: Ciasto czekoladowe | Matka w dresie()

  • Pingback: Ciasto karobowe z bananami – Spiżarnia Sikorek V2()