Barszcz z fasolką i ziemniakami

Na obiad – barszcz. Pyszna, rozgrzewająca i sycąca zimowa zupa. Wspaniale smakuje i odżywia.

Gdy za oknem mroźno i biało mam wielką ochotę na przeróżne zupy. Robi się je szybko i nie są skomplikowane do przygotowania.
Dzisiaj barszcz, który w zimie robię dosyć często, bo sama bardzo go lubię. Ma łagodny smak i wspaniale komponuje się z fasolką i ziemniakami. W wersji deluxe ziemniaki piekę w piekarniku lub gotuję, a potem lekko rumienię na patelni. Pycha !


Barszcz z fasolką i ziemniakami

Danie dla maluszka po 12 m.ż. Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E. Lorenc, dietetyk.

Składniki:
5-6 średniej wielkości buraki,
1 cebula,
2-3 ząbki czosnku,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1/2 małego selera,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielsiego,
majeranek,
sok z cytryny lub ocet jabłkowy,
sól,
kilka ugotowanych lub upieczonych ziemniaków,
ugotowana biała, drobna fasolka  lub kidney,
natka pietruszki.

Do  garnka włożyć obraną cebulę, ząbki czosnku, marchewkę, pietruszkę, seler, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalać  około 1, 5 litra wody, przykryć pokrywką i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu. W tym czasie obrać buraki, pokroić w słupki i dodać do gotujących się warzyw. W razie konieczności dodać jeszcze trochę wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż buraki będą miękkie. Wyjąć z barszczu niepokrojone warzywa. Doprawić, sokiem z cytryny, solą i majerankiem. Podawać z fasolką i/lub ziemniakami i natką pietruszki. Całość można posypać również lekko podprażonym sezamem lub ziarnami słonecznika.

Smacznego !

Wskazówki:

  1. Dla dorosłych zupkę można mocniej przyprawić dodając np. pieprz,
  2. Ziemniaki można pominąć lub zastąpić ulubioną kaszą lub ryżem,
  3. Buraki zamiast kroić, można zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Spróbuj również

  • zupka pyszna, dzisiaj zrobiona, chociaż tu na Teneryfie, nie mogę dostać ani selera, ani pietruszki, a nawet ziela angielskiego, ale bez też wyszło smacznie. pozdrawiamy!!! :)

  • taki to bym zjadła, bo klasyczny czysty to nieeeee ;-)

  • Magda , a ile tak miej więcej porcji wyjdzie? Będzie z 5 czy ciut zwiększyć proporcje?
    p.s ale smakowita ta twoja fota

  • Magdalena

    Alcia, wychodzi około 4 porcji. Lepiej ciut zwiększ proporcje. Jak coś porcje będa większe :-) Pozdrawiam
    ps. cieszę się, że podoba Ci się moje zdjęcie, dziękuję.

  • I jakie zdjęcia piękne, pyszka!

  • Magdalena

    Marto, dziękuję :-)

  • czyli półtora porcji na 5 bardzo głodnych będzie ok:D
    A zdjęcie czad :)))

  • Dzięki za pyszny przepis:). Dziś wypróbowałam i barszczyk wyszedł bardzo smakowicie!

  • Magdalena

    Joann, nie ma za co. Cieszę się, że posmakował :-)

  • Magdalena

    :-)

  • Wygląda świetnie i założę się, że smakuje tak samo :) Nawet chyba mam składniki, także postaram się jutro zrobić :D

  • Basia

    Nie sądziłam, że będę potrafiła zrobić dobry, „naturalny” barszcz, szczególnie, że nigdy nie robiłam. A jednak! Nawet mężowi smakował. Podobno barszcz z kiszonych buraków ma bardziej intensywny smak, ale tez nigdy nie robiłam