Barszcz wigilijny jakiego nie znacie

Mamy już grudzień, a więc najwyższy czas, żeby zacząć serwować Wam przepisy świąteczne. Oto pierwsza moja propozycja – przepis na barszcz wigilijny. Nie jest to jednak klasyczny barszcz, jaki znacie. Ale zapewniam Was, że jest wspaniały. To taki nasz rodzinny skarb. Receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie.

To dla mnie wyjątkowe i sentymentalne danie, towarzyszy mi w każde święta Bożego Narodzenia od kiedy pamiętam. Przypomina mi moje dzieciństwo i ukochaną babcię, która zawsze je przygotowywała.

Z moim bratem uwielbiamy ten barszczyk. I gdy na święta przyjeżdżamy do rodzinnego domu, zawsze z niecierpliwością czekamy, aż pojawi się na stole. Tym bardziej, że jemy go  tylko raz w roku. No w zasadzie dwa razy – w Wigilię i w pierwszy dzień świąt.

Smak barszczu jest wyborny – wytrawny i nieco kwaśny. To efekt genialnego połączenia buraczanego zakwasu z esencjonalnym wywarem z suszonych grzybów.

Barszcz obowiązkowo należy podawać z grzybowymi uszkami.

Pycha ! Niebo w gębie !

 

barszcz1a

 

barszcz2

Barszcz na zakwasie buraczanym i grzybowym wywarze

Drukuj przepis

Składniki

  • 40 g suszonych prawdziwków
  • 3 1/3 szklanki wody
  • 320 g ukiszonych buraków
  • 1 litr wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 szklanki czystego zakwasu buraczanego*
  • sól, pieprz
  • Do podania: duża ilość uszek z grzybami.

Przygotowanie

1

Wywar grzybowy:

2

Grzyby umyć, dokładnie przepłukać i namoczyć na noc zalewając je 2 szklankami wody.

3

Na drugi dzień do grzybów wraz z wodą, w której się moczyły, dolać jeszcze 1 i 1/3 szklanki wody, postawić na ogień i gotować grzyby do miękkości.

4

Ugotowane prawdziwki odcedzić i zrobić z nich farsz do uszek**, a powstały wywar grzybowy odstawić.

5

Barszcz:

6

Do garnka włożyć ukiszone ćwiartki buraków, zalać je litrem wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do momentu, aż buraki będą miękkie.

7

Następnie z garnka wyjąć przyprawy i ugotowane buraki, które należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach i z powrotem przełożyć do garnka z wodą.

8

Potem wlać jeszcze wywar grzybowy i zakwas buraczany.

9

Całość wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem.

10

Barszcz podgrzać, żeby był gorący, ale nie doprowadzać go do wrzenia.

11

Podawać z uszkami z grzybowym farszem.

Notatki

*Buraki umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i ukisić w słoiku bez żadnych dodatków (bez czosnku i przypraw) prócz soli. **Farsz do uszek: Ugotowane suszone grzyby zmiksować lub zmielić z podsmażoną cebulą, niewielką ilością bułki tartej. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

barszcz3

Spróbuj również

  • Margot

    Magda , takiego barszczu na Wigilie nie znałam , robimy na zakwasie, ale czysty

  • To Alu musisz spróbować. Dla mnie jest rewelacyjny. Uwielbiam. Mój mąż gdy spróbował go pierwszy raz, nie był zachwycony, bo do tej pory na Wigilię jadł taki słodki barszcz, bez zakwasu. Ten jest bardziej kwaśny. Po czasie jednak dał się do niego przekonać i teraz również go uwielbia. Wczoraj zjedliśmy ten barszcz na obiad i mąż domagał się dokładki. Jeśli nie strasze Ci kwaśne smaki spróbój, polecam. :)

  • kocham wigilijny barszcz i domowe uszka z grzybami <3 ten wydaję się być rzeczywiście wyjątkowym, bo przecież takie domowe przepisy są po prostu najlepsze :)

  • Monika Anna Jankowska

    och, jeśli jest kwaśny to muszę spróbować:)

    nasz domowy jest mocno przyprawiony, esencjonalny, rozgrzewający i zaskakujący w smaku, bo doprawiam go m.in, imbirem, cynamonem, goździkami ale trochę traci ten buraczany posmak no i… nie jest kwaśny, a my jesteśmy miłośnikami kwaśnych potraw:)

  • Oczywiście, domowe najlepsze :-) Ja też kocham barszcz wigilijny. Bez nie go nie ma świąt :-)

  • Gosia

    a uszka ronisz z ciasta jak na pierogi? czy mozesz napisać jak ukisić buraki:)

  • Ciasto na pierogi robię takie jak na uszka, albo czasami grzeszę i robię tylko z białej mąki ;)
    A jak ukisić buraki ? Ja po prostu obrane buraki kroję na ćwiartki wkładam do wyparzonego słoika i zalewam przegotowaną chłodną wodą z odrobiną soli. Zwracam uwagę, aby wszystkie burakibyły pod wodą. Potem zakręcam słoik i odstawiam w ciepłe miejsce na około 7 dni. Proces fermantacji można przyśpieszyć dodając jeszcze kromkę razowego chleba albo kilka łyżek soku z ogórków kiszonych, albo kapusty. :)

  • Ciekawa ta Twoja aromatyczna wersja barszczu :-) A jesli lubicie kwaśnie smaki to koniecznie wypróbujcie moją wersję :-) Pozdrawiam

  • Gosia

    Dziękuję:) A czy taki barszcz z wywarem z grzybów mogą jeść małe dzieci (1,5 roku i 3 latka)? abstarhując od tego czy w ogóle by chciały:)

  • Monika

    Witam Cię Magdo serdecznie :) chciałabym zrobić ten barszczyk na wigilię. Czy z tych proporcji, które podajesz w przepisie wystarczy na degustację dla 7 osób dorosłych i trójki 3-4 latków?

  • Ania

    robiłam ostatnio zakwas i dodałam tam czosnek i trochę przypraw, wyszło ok. jestem ciekawa dlaczego nie zalecasz nic prócz soli do zakwasu. pozdrawiam!

  • Cześć Aniu. Robiąc zakwas jak najbardziej można dodać czosnek i inne dodatki. Ale akurat do tego przepisu potrzebny jest zakwas bez żadnych dodatków, żeby uzyskać odpowiedni smak barszczu :-)