Zapiekanka brokułowo-fasolowa
Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy i chciałam dać do spróbowania mojemu mężowi, powiedział, że nie będzie jadł, nie jest głodny. 15 minut później zapiekanki już nie było – tak bardzo mu smakowała.
To proste danie z brokułów, fasoli i ziemniaczanego sera. Jest sycące, bogate w białko i węglowodany. Pyszne. Spróbujcie koniecznie.
DrukujZapiekanka brokułowo-fasolowa
Składniki
1 brokuł (około 300-350 g)+ 1 średnia różyczka do podania
1 szklanka ugotowanej wcześniej białej drobnej fasoli
Ser z ziemniaków:
4 ziemniaki ( 280 g)
1 marchewka (90 g)
1 duża cebula
5–6 łyżek płatków drożdżowych
1 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
6 – 7 łyżek wody z ugotowanych ziemniaków i marchewki
1–2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. kokosowego)
sól
Do podania: natka pietruszki, koperek, orzechy, posiekany drobno surowy brokuł.
Przygotowanie
- Marchewkę obrać, pokroić w 0,5 cm plasterki i wrzucić do garnka z wrzącą wodą. Następnie obrać ziemniaki, umyć i włożyć do garnka z marchewką. Gotować do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
- W międzyczasie obrać cebulę, posiekać w kostkę i przysmażyć na patelni na 1 łyżce oleju lub oliwy.
- Następnie do blendera włożyć ugotowane ziemniaki i marchewkę, podsmażoną cebulę i pozostałe składniki. Zmiksować na gładko. Doprawić do smaku solą. Gotowy ser przelać do miseczki.
- Brokuł podzielić na różyczki wielkości dużego orzecha włoskiego, włożyć do garnka, zalać wrzątkiem i gotować około 3-4 minut (licząc od momentu zagotowania wody), na końcu posolić.
- Następnie brokuły odcedzić i przelać zimną wodą, Różyczki podzielić na nieco mniejsze części, a łodyżki pokroić na małe kawałki.
- Tak przygotowane brokuły wymieszać z fasolą, a następnie z 1 szklanką sera z ziemniaka. W razie potrzeby jeszcze nieco posolić. Wymieszać delikatnie i przełożyć do formy do pieczenia i równiutko rozprowadzić na całej jej powierzchni.
- Na koniec resztę sera wyłożyć na wierzchu i rozprowadzić.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec około 20-25 minut. Po tym czasie, zapiekankę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut.
- Wierzch posypać drobno startym surowym brokułem, posiekanym koperkiem lub natką pietruszki i ulubionymi posiekanymi orzechami np. włoskimi
Notatki
Wersja dla zapracowanych – ugotowane brokuły wymieszać z fasolą i polać ciepłym serem z ziemniaka.
Ser z ziemniaków można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Jego smak można zaostrzyć ząbkiem czosnku, ostrą papryką czy pieprzem.
Słowa kluczowe: brokuły, fasola, ziemniaki
Zdecydowanie rewelacja 😉
i jak apetycznie się prezentuje 🙂
chodzi o zwykle drozdze?
Nie. To są nieaktyne płatki drożdżow. Taka przyprawa, która nadaje potrawom serowego smaku. Jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością.
Super przepis dzisiaj testowałam z Mężem i powiem szczerze, że On nie przepada za fasolką a jednak to przypadło mu do gustu.
Będę wracać i zapraszam w wolnym czasie na mojego bloga.
http://aptekapanaboga.blogspot.com/
Kamila
http://www.Smakizdrowia.pl
Super. Bardzo sięcieszę, że zapiekanka smakowała męzowi 🙂 Dziękuję za zaproszenie na Twojego bloga – wpadnę 🙂 Do siebie zapraszam również 🙂 Pozdrawiam.
[…] Zapiekanka brokułowo-fasolowa od Am […]
Zapiekanka jest przepyszna, a ten ser wymiata 🙂 O mało nie zjadłam go przed dodaniem do zapiekanki, pycha.
Oj, tak ser wymiata. Uwielbiam go 🙂
A czy można użyć czerwonej fasoli z puszki? Ktoś może próbował?
Myślę,że można. One w smaku są bardzo podobne.