Trzy książki o zdrowym odżywianiu, które warto przeczytać
Księgarniane półki uginają się od książek o zdrowym odżywianiu. Czy każda z nich jest wartościowa ? Pewnie nie. Osobiście kupuję tylko te książki, które są napisane przez specjalistów i uznane w swojej dziedzinie autorytety, a informacje w nich zawarte oparte są na dowodach naukowych. Dzisiaj przedstawiam Wam trzy pozycje, które moim zdaniem warto przeczytać.
Dzięki nim możecie poszerzyć swoją wiedzę na temat glutenu, który ostatnio nie cieszy się dobrą sławą. Możecie poznać świat tak ważnej dla naszego zdrowia mikroflory jelitowej, a także przeczytać o najstarszych ludziach na świecie i zaznajomić się z ich sposobami na długowieczność.
„Wolni od glutenu” dr Alessio Fassano
Gluten jest na cenzurowanym. Ostatnio dużo się o nim mówi i pisze, a pozbycie się jego z diety często traktuje się jako panaceum na wszelkie dolegliwości zdrowotne. Czy rzeczywiście to prawda ? Czy gluten jest szkodliwy i powinniśmy go unikać ? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdzieecie w książce „Wolni od glutenu”, która jest kompendium wiedzy na temat tego roślinnego białka. Została napisana przez najwybitniejszego na świecie specjalistę od zaburzeń związanych z glutenem. Dr Fassano w przystępny dla czytelnika sposób przedstawia obiektywną, rzetelną i aktualną wiedzę na temat glutenu, obala mity i wątpliwości z nim związane. Pisze m.in. o metodach diagnostyki i leczenia celiakii, alergii i nadwrażliwości na gluten. Odpowiada na pytanie komu gluten może szkodzić i jak zapobiegać zaburzeniom z nim związanych. Doradza jak bezpiecznie przejść na dietę bezglutenową i jak prowadzić zdrowy tryb życia bez glutenu. Autor opisuje historie swoich pacjentów, przedstawia wiele cennych praktycznych porad, zaleceń żywieniowych, przepisów kulinarnych. To książka dla wszystkich, którzy chcą uporządkować i pogłębić swoją wiedzę na temat glutenu, a także dla osób, które borykają się z celiakią, alergią czy nadwrażliwością na gluten oraz lekarzy i dietetyków.
„Zdrowie zaczyna się w brzuchu”Justin Sonnenburg i Erica Sonnenburg
Druga pozycja to książka „Zdrowie zaczyna się w brzuchu” Justina i Erici Sonnenburgów. O tym, że nasze zdrowie zależy w dużej mierze od stanu naszych jelit, pewnie słyszeliście. Ale czy wiecie, co dokładnie tam się dzieje ? Jakie zachodzą tam procesy ? Jeśli nie, a jesteście tego ciekawi – ta książka jest dla Was. To fascynująca podróż do świata mikroflory jelitowej. Autorzy w bardzo ciekawy sposób przedstawiają rzetelne informacje dotyczące roli mikroflory i jej oddziaływanie na nasze zdrowie. Przystępnie wyjaśniają jak mikroflora jelit wpływa na powstawanie chorób cywilizacyjnych. Opisują jej kształtowanie się od narodzin człowieka i zmiany w niej zachodzące, które zależą od tego co jemy. Autorzy tłumaczą jak modyfikując swoją dietę ukształtować mikroflorę jelit, tak aby budowała odporność organizmu.
„Niebieskie strefy” Dan Buettner
Z kolei trzecia książka to „Niebieskie strefy” Dana Buettnera. Jest to lektura nie tylko o zdrowym odżywianiu, ale o zdrowym stylu życia. To 9 lekcji długowieczności od ludzi żyjących najdłużej. Autor zabiera czytelnika w podróż do pięciu niebieskich stref – miejsc, w których jest największe zagęszczenie ludzi żyjących najdłużej. Buettner odwiedza Sardynię, Okinawę, południową Kalifornię, Kostarykę i Grecję, rozmawia tam z najstarszymi mieszkańcami i dowiaduje się jaki prowadzą oni styl życia – co jedzą, co robią, jakie mają zwyczaje, rytuały ect. Okazuje się, że mimo, że żyją w różnych zakątkach świata, wiele ich zachowań, dzięki którym cieszą się długim i zdrowym życiem jest podobna (podobna dieta, regularna aktywność fizyczna). Wiele z tych zwyczajów można przenieść do swojego życia, aby cieszyć się nim, a nie tracić czasu na chorowanie.
Ostatnio kupiłam „Zdrowie zaczyna się w brzuchu” i jestem jej bardzo ciekawa. Dziękuję za dodatkową rekomendację 🙂
Bardzo proszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie.
tych książek nie znam, ale od siebie mogę polecić książkę „Jedz by pokonać chorobę” pozdrawiam:)