Top 6 dietetyków, których cenię i polecam
W czasach chaosu i przesytu informacyjnego oraz lawiny pseudospecjalistów łatwo się pogubić, a nierzadko i sobie zaszkodzić. Postanowiłam w związku z tym przedstawić wam dietetyków, którym ufam, cenię i polecam. To specjaliści, którzy wpłyneli na moje podejście do odżywiania i od których wciąż się uczę.
Zdrowym odżywianiem interesuję się od 11 lat. Wiedza, którą posiadam i cały czas rozwijam, pozwala mi tworzyć zdrowe przepisy kulinarne i dobrze karmić siebie oraz swoją rodzinę. Dużo czytam, słucham i im więcej wiem, tym bardziej zdaję sobie sprawę, że temat odżywiania jest złożony i może być trudny, szczególnie gdy ma się jakieś zaburzenia, choroby itd. W razie wątpliwości czy problemów z którymi sami nie potrafimy sobie poradzić, warto wiedzieć, gdzie szukać rzetelnych informacji, pomocy i wsparcia.
Poniżej lista ekspertów, którą ułożyłam alfabetycznie. Każdy z nich jest wyjątkowy i widać, że zawód, który wykonują jest bez wątpienia ich wielką pasją.
Zuzanna Antecka
Dietetyk, psycholog, autorka bloga www.szpinakrobibleee.pl. Specjalizuje się w żywieniu dzieci, pomaga rodzicom zamieniać ich pociechy w małych smakoszy. Wspiera ich w czasie rozszerzania diety, przy odstawieniu dziecka od piersi oraz w okresie neofobii i wybiórczości pokarmowej. Zuzia prowadzi warsztaty i konsultacje online oraz stacjonarnie w Warszawie, współpracuje z Akademią Pawła Zawitkowskiego, jest autorką wielu kursów online.
Zuzia ujmuje mnie nie tylko swoją olbrzymią wiedzą, ale także swoim pozytywnym podejściem do żywienia i sposobem w jaki o nim mówi i pisze. Jak ze spokojem, krok po kroku prowadzi rodziców w najtrudniejszych, a jednocześnie bardzo ważnych etapach żywienia dzieci. Z Zuzią karmienie maluchów staje się zdecydowanie łatwiejsze.
Małgorzata Desmond
Dietetyk i specjalista medycyny żywienia. Specjalizuje się w terapii żywieniowej schorzeń układu pokarmowego, chorób autoimmunologicznych, kardiometabolicznych oraz poradnictwie żywieniowym dla wegan i wegetarian (szczególnie dzieci). Małgosia prowadzi konsultacje medycyny żywienia i dietetyczne oraz programy intensywnej terapii żywieniowej w Warszawie.
Małgosię cenię za ogromną wiedzę i doświadczenie. To ona wprowadziła mnie w świat medycyny żywienia i medycyny stylu życia. Dzięki niej dowiedziałam się, że odpowiednio skomponowaną dietą można nie tylko zapobiegać chorobom przewlekłym, ale również wesprzeć ich leczenie zatrzymując, a nawet odwracając niektóre procesy chorobowe. I co ważne, każda dieta czy to służąca profilaktyce chorób czy o działaniu terapeutycznym powinna być dopasowana indywidualnie.
Strona Małgosi: www.malgorzatadesmond.com
Iwona Kibil
Dietetyk i specjalista z zakresu diet roślinnych. Prowadzi własną praktykę dietetyczną skierowaną głównie do osób na diecie bezmięsnej online i stacjonarnie w Warszawie. Pracuje m.in. z wegańskimi rodzinami, kobietami w ciąży, małymi dziećmi oraz osobami stosującymi dietę roślinną jako profilaktykę chorób cywilizacyjnych. Ponadto prowadzi blog www.iwonakibil.com, kanał na Youtubie, podcasty na ITunes i Spotify oraz wspołtworzy platformę edukacyjną Vegetitian.
Iwona napisała również wspaniałą książkę, którą bardzo lubię – „Wege. Dieta roślinna w praktyce”. Jest to kompedium wiedzy i przewodnik po diecie roślinnej, dzięki któremu dowiecie się w jaki sposób mądrze ją zbilansować, uniknąć błędów żywieniowych i niedoborów. Świetna lektura nie tylko dla wegetarian i wegan, ale także dla dietetyków, lekarzy oraz osób, które chcą swoją dietę uczynić bardziej roślinną.
Damian Parol
Doktor nauk o zdrowiu, dietetyk, psychodietetyk i szkoleniowiec. Autor publikacji naukowych i rozdziałów w podręcznikach akademickich. Prowadzi poradnictwo dietetyczne i szkolenia. Pisze również blog www.damianparol.com i bierze udział w różnych dyskusjach obalając nieprawdziwe informacje na temat dietetyki, którch w dzisiejszych czasach nie brakuje. Damian dba o jakość swoich treści i gdy zdarza mu się czasami nie mieć racji, potrafi przyznać się do błędu, co bardzo w nim cenię.
Od Damiana nauczyłam się przede wszystkim tego, że sztuką jest prawidłowa analiza i interpretacja badań naukowych, a błędy w tym zakresie rodzą różne dietetyczne mity. On zwrócił moją uwagę na to, żeby ślepo nie podążać za stwierdzeniem, że naturalne jest dla człowieka najlepsze. Produkty z naturalnych składników też mogą być niebezpieczne. I dzięki niemu wiem, że moja ukochana oliwa extra virgin jest świetnym tłuszczem do smażenia ! (tak, wiem również, że smażenie generalnie nie jest zdrowe).
Diana Szumilas
Dietetyk i psychodietetyk, członek Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków oraz Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Od kilku lat promuje dietę roślinną pisząc blog www.blogdiany.pl (kiedyś VeganCorner.pl).
W rozwoju zawodowym szczególnie interesuje się dietami wegetariańskimi, zaburzeniami odżywiania i żywieniem w chorobach autoimmunologicznych.Diana prowadzi konsultacje dietetyczne online i stacjonarne we Wrocławiu, a także warsztaty kulinarne i wykłady z zakresu zdrowego stylu życia. Pomaga wszystkim osobom, które są niezadowolone ze swojego żywienia, zdrowia i sylwetki.
Bardzo lubię podejście Diany do żywienia. Podkreśla ona, że zdrowe odżywianie stanie się trwałym nawykiem tylko wtedy, gdy będzie nam smakowało i sprawiało nam przyjemność, a także gdy będzie szybkie i proste do realizacji na codzień. Ponadto podkreśla jak ważna w procesie zmiany sposobu odżywiania jest akceptacja siebie i właściwa samoocena.
Strona Diany: www.dianaszumilas.pl
Kamila Wrzesińska
Dietetyk, specjalista zdrowia publicznego i coach zdrowia. Od 13 lat pomaga nie tylko skutecznie i bezpiecznie schudnąć, ale odżywiać się smacznie i zdrowo przez całe życie, niezależnie od okoliczności. Swoim pacjentom pomaga rozwijać inteligencję żywieniową i zmienia ich sposób myślenia o jedzeniu. Kamila układa indywidualne plany żywieniowe m.in. osobom pragnącym pozbyć się zbędnych kilogramów, parom przygotowującym się do rodzicielstwa, kobietom w ciąży, osobom z niedoczynnością tarczycy, insulinoopornością, cukrzycą typu II. Wspomaga dietetycznie leczenie zaburzeń odżywiania (anoreksja i bulimia).
Pracuje w swojej poradni w Warszawie. Prowadzi również blog o świadomym odżywianiu www.zielonytalerz.pl.
Kamila to kolejny dietetyczka, która ujęła mnie swoim podejściem do żywienia. Podobnie jak Diana mówi i pisze o tym, że kluczem do trawłej zmiany diety i trwałych efektów jest m.in. przyjemność jedzenia oraz wyrozumiałość i życzliwość dla siebie. Podkreśla, że zdrowa dieta to taka, która dba o nasz komfort fizyczny, psychiczny i społeczny.
A jacy są wasi ulubieni dietetycy ? Chętnie dowiem się, skąd czerpiecie wiedzę i kogo polecacie.
Tymczasem ściskam.
Magda
Gdyby nie dobry dietetyk, nigdy nie poradziłabym sobie z zrzuceniem kilku zbędnych kilogramów. Obecnie jestem po redukcji i buduję swoją masę mięśniową. Wspomagam się oczywiście odpowiednimi suplementami.
Dodałbym tutaj całą załoge ze SportsLab, znakomicie fachowcy, polecam!
u mnie dużo dała dieta. próbowałam kilka ale najfajniej pomogła mi dr Joanna Teichert z magia diety 🙂
Ja polecam dietetyków z Projekt Zdrowie. Plusem jest to, że mimo że są siecią, to nie zmuszają Pacjentów do suplementów. Owszem można mieć kurację z suplementami, ale można również opierać kurację tylko na diecie. Dla mnie to było super, ponieważ może jednostki chorobowe niestety wykluczały suplementację.