Owoce suszone i słodkie kulki
Do menu dziecka, a także dorosłego warto włączyć suszone owoce, szczególnie zimą, gdy mamy mniejszy wybór świeżych, sezonowych owoców. Stanowią one ważny składnik codziennej diety. Oprócz łatwo przyswajalnych cukrów, zawierają wiele witamin, składników mineralnych i błonnik, dzięki któremu zapobiegają zaparciom, obniżają poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.
Wybór mamy ogromny, w sklepach można znaleźć obok rodzynek, moreli i suszonych śliwek, także daktyle, figi, maliny, porzeczkę, agrest, żurawinę, jabłka.
Zastosowanie suszonych owoców w kuchni jest również duże. Można po prostu jeść je samodzielnie, jako małą przekąskę lub dodawać do wypieków, kasz, musli i deserów.
Kupując suszone owoce warto wybierać te suszone na słońcu i bez konserwantów. Należy uważać na to, aby nie były spleśniałe i w odpowiedni sposób je przechowywać. Przed jedzeniem koniecznie umyć, a nawet sparzyć wrzątkiem.
Dziś propozycja deseru właśnie z suszonych owoców, daktyli i śliwek – słodkie kulki. Pycha! W sam raz do małej rączki 🙂 Stanowią zdrowszą alternatywę dla słodkości kupowanych w sklepach.
DrukujOwoce suszone i słodkie kulki
Składniki
200 g suszonych daktyli bez pestek
150 g suszonych śliwek bez pestek
100 g orzechów brazylijskich
3 łyżeczki suszonej startej skórki z pomarańczy
½ łyżeczki suszonego imbiru
½ łyżeczki mielonego kardamonu
esencja waniliowa
ok 90 g wiórków kokosowych
Przygotowanie
Dodać kilka kropelek esencji waniliowej, orzechy, skórkę z pomarańczy, imbir i kardamon.
Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Następnie z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego obtaczając je w wiórkach kokosowych.
Notatki
Danie dla maluszka po 12 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Słowa kluczowe: Kulki z suszonymi owocami
Zaraz zadzwonię do swojej mamy i poproszę o kilka takich kulek na urodziny.Wspaniały prezent od mamy i najlepsza inwestycja w zdrowie dziecka(piszę po wrażeniem całego bloga).
Mam nadzieję,że Pani syn kiedyś szczerze podziękuje za skarb jaki dostał-zdrowe nawyki żywieniowe o które teraz w świecie baaaardzo ciężko.Zdrowie ma swój początek w jelitach!
🙂
Witam, czy tak przygotowane kuleczki można trzymać dłużej? np. w lodówce czy pudełku?
Elu, w lodówce można trzymać dzień, dwa, do pudełka się nie nadają.
Uwielbiam taką kuchnię, jak Pani:) Gotuję też dla Kacperka, tyle, że 14-to miesięcznego:) Chciałam spytać o orzechy brazylijskie – czy mogę je zastąpić naszymi zwyczajnymi orzechami włoskimi? Pozdrawiam, Anna
Aniu, oczywiście, możesz zastąpić orzechy brazlijskie orzechami włoskimi 🙂 Cieszę się, że lubisz taką kuchnię. Pozdrawiam Ciebie i Kacperka 🙂
Witam,
Czy może Pani zdradzić, gdzie kupuje Pani produkty do tych pyszności (suszone owoce, orzechy, etc)? W marketach widuję tylko konserwowane siarką….
Dziękuję!
Justi, suszone owoce niesiarkowane w sklepach z produktami ekologicznymi np. tu http://www.eko-zdrowie.pl. Mają fajne ceny. Orzechy rzadko kupuję eko, bo są bardzo drogie, a sporo ich używam. Pozdrawiam
mogę prosić o przepis na esencję waniliową?
Aniu, taką esencję na bazie alkoholu można zrobić tak np. http://lepszysmak.wordpress.com/2011/01/21/esencja-waniliowa/
Można również kilka lasek wanilii wysuszyć i zmielić w młynku do kawy, wtedy powstanie wanilia mielona, lepsza od esencji.
W Simply kupiłam dziś suszone śliwki, morele i rodzynki firmy Helio. Bez środków konserwujących. Polecam.