Sałatka ze śliwkami i rukolą z cynamonowym dressingiem bez oleju
Ach, dawno mnie tu nie było. Ale już wracam do Was z nowymi przepisami i nie tylko. Na początek mam dla Was przepis na prostą, pyszną sałatkę ze śliwkami i rukolą.
To co jest w tej sałatce intrygujące to dressing, który przygotowałam bez oleju. Już kiedyś podałam Wam przepis na ten sos (klik). Tym razem nieco zmieniłam składniki i zrobiłam wersję cynamonową, która świetnie komponuje się ze słodkimi śliwkami i ostrą rukolą. A dodatek orzechów włoskich wzbogaca smak i walory odżywcze sałatki (są świetnym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3).
Spróbujcie koniecznie.
DrukujSałatka ze śliwek i rukoli z cynamonowym dressingiem bez oleju
Składniki
dojrzałe śliwki
rukola
posiekane orzechy włoskie lub laskowe
dressing:
4 suszone figi
8 łyżek wody
3 łyżki octu balsamicznego (dobrej jakości)
1 płaska łyżeczka musztardy Dijon
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
Przygotowanie
- Figi namoczyć w wodzie, aby zmiękły, a następnie pokroić w kostkę i włożyć do pojemnika blendera z ostrzem
- Dodać do nich pozostałe składniki i zmiksować na gładki dressing.
- Doprawić do smaku solą.
- Na półmisku wyłożyć umytą i wysuszoną rukolę, na niej położyć śliwki pokrojone w wzdłuż w ćwiartki (mogą być świeże lub lekko zgrillowane).
- Polać całość cynamonowym dressingiem i posypać orzechami.
Notatki
Jeśli macie ochotę zamiast dressingu na bazie fig możecie zrobić sos winegret z oliwy, octu balsamicznego, syropu klonowego i musztardy ze szczyptą cynamonu.
Słowa kluczowe: śliwki, rukola, orzechy włoskie
świetna sałatka! szczególnie zaciekawił mnie pomysł na dressing 🙂
Dzięki 🙂 Dressing wymiata 🙂
wygląda cudnie 🙂
Dziękuję 🙂