Sałatka z jarmużu, kaszy bulgur, papryki i dyni
Bardzo lubię wszelkie sałatki z jarmużem. Aby zmiękczyć jego liście, po prostu lekko go blanszowałam albo podsmażałam, aż do momentu gdy poznałam inny kulinarny trik, dzięki któremu jarmuż staje się miękki i delikatny – idealny do sałatek. Okazuje się, że ten oto król warzyw jest bardzo wrażliwy na dotyk dłoni, uwielbia masaże.
Pod wpływem ściskania, ugniatania i masowania struktura jarmużu zmienia się na miękką i bardziej subtelną. Taka metoda bardzo mi się spodobała i stosuję teraz ją najczęściej.
Jak wykonać jarmużowy masaż ?
- Wystarczy potargać jarmuż na mniejsze części pozbywając się jednocześnie twardych, grubych nerwów.
- Następnie należy skropić go sokiem z cytryny, dodać trochę oliwy z oliwek i za pomocą czystych dłoni ugniatać go, masować i ściskać przez dobre 5 minut. Gotowe.
- Tak przygotowany jarmuż można dodawać do różnych sałatek.
Dzisiaj przedstawiam Wam jedną z nich. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować tak jak mi.
Przy okazji pamiętajcie, że jarmuż obok brokułów, kapusty chińskiej bok choy, kapusty i liści rzepy charakteryzuje się wysoką zawartością wapnia i niską zawartością kwasu szczawiowego*, dzięki czemu jest dobrym źródłem wapnia pochodzenia roślinnego. W 100 g jarmużu znajduje się około 205 mg wapnia (1 szklanka to około 67 g posiekanego jarmużu). Wapń z jarmużu przyswaja się w 59 % , z mleka tylko w 32 % **.
Inne składniki, które zawiera jarmuż to: żelazo, potas, fosfor, magnez, witamina K, witamina C, kwas foliowy, błonnik, karetenoidy, sulforafan, izoticyjany, chlorofil. Jest to roślina o silnym dzialaniu przeciwzapalnym i antynowotworowym.
Natomiast kasza bulgur, która występuje w dzisiejszej sałatce to bardzo stara kasza glutenowa, znana głównie w kuchni arabskiej. Jest źródłem błonnika, białka, żelaza, fosforu, kwasu foliowego i witaminy B6, ma niski indeks glikemiczny.
* Jestem mamą jestem wegetarianką, str. 130, Roman Pawlak, ** Zdrowe dzieciaki, str. 61, dr Joel Fuhrman
[sp_recipe]
Sałatka jest przepyszna
Kasiu, cieszę się, że Ci smakowała 🙂