Orzeźwiający kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy bez cukru
W tym roku szaleję i non stop przygotowuję kompot z rabarbaru, jabłek i truskawek. Bardzo nam wszystkim zasmakował. Jest orzeźwiający, z wyraźną nutką rabarbaru i subtelną słodyczą jabłek i truskawek. Doskonale gasi pragnienie.
Taki kompocik przygotowuje się ekspresowo. Najlepiej smakuje, gdy jest schłodzony. Proporcje między poszczególnymi składnikami można dowolnie zmieniać, jeśli macie ochotę. Ja czasami dodaję do niego kilka plasterków świeżego imbiru, zamiast kardamonu wrzucam anyż lub laskę cynamonu, albo kilka goździków. Gdy jest już zimny można dodać do niego rownież świeżą bazylię albo melisę.
Pycha. Na upały – idealny. Lubicie kompoty ?
Orzeźwiający kompot rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy bez cukru

Składniki
7 dużych łodyg rabarbaru
2 duże słodkie jabłka
garść truskawek
laska wanilii
5 ziarenek kardamonu
2 litry wody
Przygotowanie
- Rabarbar, jabłka i truskawki umyć i osuszyć.
- Następnie odciąć końcówki rabarbaru i pokroić go na 2 – centymetrowe kawałki.
- Jabłek nie obierać, pokroić tylko na ósemki. kawałki rabarbaru i jabłek wrzucić do dużego garnka, zalać 2 litrami wody, dodać kardamon i wanilię przekrojoną wzdłuż i postawić na ogień, zagotować.
- Zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu około 5-10 minut, aż rabarbar i jabłka będą miękkie.
- Zdjąć z ognia, dodać pokrojone w połówki truskawki.
- Kompot przelać do dzbanka. Jeśli chcecie można go wcześniej jeszcze odcedzić. Schłodzić.
Słowa kluczowe: rabarbar, jabłka