Mieszanki bakaliowe – nie tylko dla studentów
Bakaliowe mieszanki mogą stanowić smaczną i zdrową przekąskę. Przygotowując je w domu można tworzyć nieskończone ich wersje. I dobierać składniki w taki sposób, aby nie tylko dobrze smakowały, ale zawierały konkretne wartości odżywcze.
U nas bakaliowe mieszanki to hit. Moje dzieci je uwielbiają. Zawsze podaję je w ładnych, kolorowych pojemniczkach albo torebkach, co jeszcze bardziej podnosi ich atrakcyjność. Takie mieszanki sprawdzają się jako przekąska do szkoły, na wycieczkę, czy małe co nieco podczas podróży. Świetnie zastępują słodycze.
Mieszanki bakaliowe to źródło, błonnika, zdrowych tłuszczów, białka, witamin ( A, E, witamin z gupy B) i minerałów (magnezu, cynku, potasu, żelaza, wapia, fosforu, selenu). Ilość i rodzaj poszczególnych wartości odżywczych różni się w zależności od rodzaju orzechów i suszonych owoców.
Takie mieszanki są wysokokaloryczne dlatego należy jeśc je w niedużych ilościach.
Jak przygotować takie mieszanki ?
Mieszanki bakaliowe można zrobić z dowolnych orzechów, suszonych owoców, a także z nasion, pestek czy suszonych warzyw. Ciekawe są również owoce i warzywa liofilizowane*, które mogą wzbogacić bakaliową przekąskę nie tylko o wartości odżywcze, ale również dodać jej koloru i smaku.
Wybór różnych produktów jest bardzo duży. Ważne, aby wybierać składniki dobrej jakości, świeże, nie zjełczałe, niesiarkowane, bez cukru i innych dziwnych dodatków. Komponując takie mieszanki, warto pamiętać o różnorodności, korzystając z szerokiej gamy różnych produktów.
Oto lista przykładowych składników:
Orzechy (włoskie, laskowe, brazylijskie, nerkowca, pekan, pistacje, migdały, płatki kokosowe)
Nasona i pestki (pestki słonecznika, pestki dyni, sezam)
Suszone owoce (rodzynki, daktyle, morele, figi, śliwki, żurawina, wiśnie, mango, ananas, jabłko itp.)
Suszone warzywa (chipsy z jarmużu, buraka, marchewki itp.)
Owoce i warzywa liofilizowane (truskawki, maliny, jeżyny, żurawina, ananas itp.)
Przyprawy (cynamon, kardamon, tymianek, majeranek, kmin rzymski, sól ziołowa itp.)
* liofilizacja to proces suszenia przez mrożenie. Dzięki takiemu procesowi składniki zachowują swoje właściwości i wartości odżywcze, a ich waga znacznie maleje.
Przygotowując takie mieszanki w domu często dodaję do nich orzechy włoskie (źródło kwasów Omega 3), orzechy brazylijskie (źródło selenu) oraz migdały (źródło wapnia). Nie dodaję natomiast do mieszanek bardzo drobnych składników takich jak: sezam, nasiona chia, czy mak. Podaję je, ale w innej formie.
Oto nasze ulubione mieszanki.
Proporcje między poszczególnymi składnikami są dowolne. Owoce i orzechy można pokroić na mniejsze części lub dodać w całości.
Mieszanka I suszone jabłka, orzechy włoskie, rodzynki, cynamon
Mieszanka II migdały, suszone śliwki, orzechy brazilijskie
Mieszanka III daktyle, pistacje, pestki dyni, kardamon
Mieszanka IV chipsy z buraka, chipsy z jarmużu, orzechy laskowe, pestki słonecznika, suszona żurawina
Mieszanka V suszone mango, suszone morele, migdały, płatki kokosowe
Mieszanka VI truskawki liofilizowane, suszone mango, migdały, orzechy włoskie
Mieszanka VII suszone śliwki, orzechy włoskie, orzechy laskowe,
Mieszanka VIII nerkowce, wiśnie (suszone lub liofilizowane), brazylijskie, suszone mango
Mieszanka IX pistacje, liofilizowane maliny, migdały, suszone mango
Mieszanka X chipsy z marchewki, orzechy pekan, migdały, rodzynki
Pyszka !
A wy przygotowujecie takie mieszanki ?
Ale twoja rodzina ma dobrze , takie pychotki
🙂