Kisiel jabłkowy
Na podwieczorek – kisiel jabłkowy. Ze słodkich jabłek, szczyptą kurkumy, cynamonem, goździkami i wanilią. Najlepiej smakuje na ciepło.
Przedszkole. Podwieczorek. Kisiel jabłkowy. Wspaniały, domowej roboty, z jabłek, a nie z torebki. Przychodzę po Kacperka. Czekam. Mały jeszcze wcina podwieczorek.
Wychodzą inne dzieci. Kacperka wciąż nie ma. Jeszcze je. Dalej czekam i czekam. W końcu jest. Przychodzi zadowolony. Zjadł trzy miseczki kisielu, a co 🙂
I tak jest zawsze, gdy na podwieczorek w przedszkolu jest kisiel- jeden z ulubionych przysmaków Kacperka.
Dzisiaj i ja mam dla Was kisiel, nieco inny niż w Kacprowym przedszkolu 🙂
DrukujKisiel jabłkowy
Składniki
300 g jabłek (około 2 dużych jabłek po obraniu i bez ogryzka),
1 łyżka mąki ziemniaczanej (około 20 g),
2 szklanki wody,
3 goździki,
szczypta mielonego cynamonu,
1/2 łyżeczki mielonej wanilii lub 1 łyżeczka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią,
szczypta kurkumy,
sok z cytryny,
miód lub syrop z agawy.
Przygotowanie
- 200 g obranych jabłek należy pokroić w kostkę, zalać 1,5 szklanki wrzątku, dodać cukier z wanilią (jeśli użyjemy), goździki i gotujemy, do momentu, aż jabłka będą miękkie.
- Następnie wyjmujemy goździki i całość miksujemy na gładki płyn blenderem ręcznym.
- Pozostałe jabłka należy zetrzeć na tarce na grubych oczkach, obficie polać sokiem z cytryny i wymieszać.
- Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kurkumą, cynamonem, wanilią (jeśli użyjemy) i całość rozprowadzić w około 1/2 szklanki wody, mieszać do momentu, aż nie będzie grudek.
- Następnie wlać powstałą mieszaninę do przygotowanego wcześniej soku jabłkowego, postawić na ogień i ciągle mieszać, aż kisiel zgęstnieje i zagotuje się.
- Kisiel zdjąć z ognia dodać do niego starte jabłka, do smaku dodać miód i jeszcze odrobinę soku z cytryny.
- Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Notatki
(3-4 porcje) Danie bez miodu dla maluszków po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie, zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek. E Lorenc, dietetyk.
Słowa kluczowe: Kisiel jabłkowy
Zrobiłam dokładnie według przepisu i moje dziecię wciągnęło pół garnka:) dzięki:)
Zrobiłam dokładnie według przepisu i moje dziecię wciągnęło pół garnka,a ja drugie pół:) dzięki:)
A ja nie mam dzieci więc zjem cały kisiel sama :DDD
U Ciebie Magda nawet niby zwykły(a w sumie niezwykły i to bardzo) kisiel wygląda przepięknie , twoje zdjęcia są niezwykłe , twoje przepisy cudne
Dzięki wielkie Ala 🙂 Cieszę się, że Ci się podobają i zdjęcia i przepisy 🙂 Teraz coś męczę się ze zdjęciem koktajlu z pokrzywy, coś mi nie wychodzą 🙁
Uwielbiam Twoje przepisy , to najlepsze i najsmaczniejsze przepisy jakie udało mi się do tej pory wypróbować . Przy moim maluszku i z ta kuchnią zaczynam odkrywać prawdziwe smaki ;). Dziękuję bardzo 🙂
Mmmmm…pychota.Nasza latorośl i My zajadamy się ze smakiem 😉
Zrobiłam dziś kisiel 🙂 wspaniały, mmm polecam wszystkim !!!
Zrobiłam bez wanilii, agawy i miodu, ale za to z syropem klonowym 🙂 10-miesięczna Janka wcina aż miło!
Witaj, mam pytanie o mieloną wanilię. Czy chodzi o ziarenka z wanilii, zmielony cały strąk czy jeszcze coś innego?
Pycha, smakował moim dzieciom. Dziękuje za wspaniałe przepisy i uświadomienie jak ważne jest zdrowe odżywianie dzieci.
jestem na diecie 😀 i bardzo podobaja mi sie twoje przepisy ;D pasuja do mojego menu ;D a ten kisiel? boski
nigdy,ale to przenigdy nie lubiłam kiśli ale ten jest świetny…po prostu bomba…ja już się nim delektuje….pozdrawiam:)
Dzisiaj wypróbowałam przepis, tylko goździków nie miała. I tak wyszedł rewelacyjny! Moim bliźniaczkom rocznym i mężowi też bardzo smakował. Myślę, że zagości w naszym menu na dobre 🙂
Moniko, bardzo się cieszę, że kisiel zagości u Was na stałe 🙂 Pozdrawiam
Zrobilam i jest przepysznyyyy!! Mój mały braciszek zadowolony 🙂 Tylko zastanawiałam się, jako że jesteśmy fanami kaszy jaglanej i wszystkiego co się z niej da przygotować, jakby to wyszło z mąką jaglaną. Nadawała by się tutaj czy raczej nie?
Super. Cieszę się, że smakowało 🙂 Mąka jaglana nie nadaje się niestety do zrobienia kisielu, ale można przygotować z niej budyń jaglany 🙂