Guacamole
Kacperek wszystkich dookoła obserwuje i naśladuje. Wystarczyło, że raz widział jak, przynoszę jego tacie ręcznik do łazienki. Teraz, gdy tylko wie, że tata bierze prysznic, wyciąga z szuflady ręcznik, staje pod drzwiami łazienki i woła: „tata, tata.” Świetnie orientuje się również jak i gdzie włączyć odkurzacz, gdzie wyrzuca się śmieci i do czego służy zmiotka z szufelką. Wystarczyła obserwacja. Mam zatem w domu świetnego pomocnika, dla którego domowe porządki to doskonała zabawa. Najbardziej rozbawia mnie sytuacja, gdy jesteśmy na spacerze, Kacper zauważy jakiś papierek, leżący na chodniku, woła: „beee, bee”, już chce go podnieść i wyrzucić do kosza. Mały czyściciel świata 🙂
Przykład rodzica to po prostu najlepszy sposób wychowywania. Działa także w przypadku jedzenia. Jeśli chcemy, aby nasze dziecko zdrowo się odżywiało, sami musimy dać mu przykład. Tym bardziej, że dzieci chcą jeść to co rodzice. Tłumaczenie małemu brzdącowi, że to jest tylko dla dorosłych, długo nie podziała. A gdy maluch zobaczy przypadkiem rodzica wcinającego w ukryciu batoniki, o których mówił niedawno, że są niezdrowe, oj…
Muszę powiedzieć, że mamy z Kacperkiem podobne upodobania kulinarne. Oboje np. uwielbiamy guacamole. Takie w wersji podstawowej, na razowym chlebku, posypane pestkami dyni, w sezonie jeszcze z pomidorem i bazylią. W sam raz na drugie śniadanie. Am mniam! Palce lizać !
DrukujGuacamole
Składniki
1 dojrzałe awokado
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól
lekko podprażone pestki dyni
kilka kromek pełnoziarnistego chleba na zakwasie
Przygotowanie
1.Obrane awokado rozgnieść widelcem, dodać sok z cytryny, czosnek i sól.
2.Całość wymieszać.
3.Powstałą pastą posmarować kromki chleba i posypać pestkami dyni (dzieciom, które jeszcze dobrze nie gryzą pestki można zmielić).
Notatki
Danie bez soli dla maluszka po 10 m.ż.
Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.
Facebook to jednak jest siła. 🙂 Trafiłam tutaj właśnie dzięki niemu i bardzo spodobały mi się przepisy jak i cała szata graficzna, piękne zdjęcia. 🙂 Na pierwszy ogień zrobiłam dziś guacamole – bo szybko i łatwo. Mój synek właśnie zlizuje pastę z kanapek, które mu dałam. 😀 Czyli jest sukces. 😀
Super! bardzo się cieszę i dzięki za mile słowa 🙂
A jak długo takie guacamole może być przechowywane w lodówce?
Guacamole najlepiej zjeść zaraz po przygotowaniu. Po pewnym czasie po prostu ściemnieje.
Wiem że ciemnieje ale jest na to rada- skropić sokiem z cytryny.I wiem,że najzdrowsza jest świeża (zresztą jak każda potrawa).Mi chodzi o to jak długo można ją przechowywać,gdyż sama nie zjem na raz całej porcji.Pozdrawiam i czekam na odpowiedz 🙂
Nawet jeśli skropi się obfice sokiem z cytryny to po jakimś czasie tak i tak ciemnieje. Myślę, że można przechować guacamole góra dzień.
Delikatne śniadanko z guacamole mniam 🙂 Smakuje i to bardzo!:)
[…] klasyczne guacamole, […]