Domowa przyprawa piernikowa
Mamy poniedziałek, ale przepisu śniadaniowego dzisiaj wyjątkowo nie będzie. Zamiast niego przygotowałam dla Was pierwszy przepis świąteczny – na domową, aromatyczną przyprawę piernikową. Nie trudno ją zrobić, a jest zdecydowanie lepsza od tej kupionej w sklepie.
Sklepowa przyprawa, często w składzie zamiast samych przypraw zawiera makę pszenną, cukier i kakao. Po co ?
Lepiej zrobić sobie w domu swoją własną piernikową przyprawę. Jest banalnie prosta i błyskawiczna do wykonania. Pachnie bosko. Możecie dobrać do niej takie składniki jakie lubicie najbardziej, a pominąć te za którymi nie przepadacie. Nie ma to jak mieć pełną kontrolę 🙂 Jeśli jeszcze nie robiliście piernikowej przyprawy, zróbcie koniecznie 🙂
[sp_recipe]
Ps. A jeśli mieszkacie w Gliwicach (moi rodzinnym mieście) lub okolicach to już w najbliższą niedzielę odbędzie się tam bardzo ciekawe wydarzenie – Slow Shopka, czyli świąteczne bycie razem. W ramach niego wiele ciekawych warsztatów m.in.warsztaty coachingowe, dekorowanie pierników, robienie wianków zimowych. Zajrzyjcie koniecznie !
Mam jeszcze do upieczenia ful wegańskich pierników to zrobię obie twoja przyprawę do nich , bo skład mi się bardzo podoba
Czytając czuję smak smakowicie… 🙂
Muszę wypróbować ale przyznam bez bicia. W życiu nie robiłam pierników i chcemy z przyjaciółką spróbować 😀
A nuż się nam coś uda 🙂
Oooo super ! To daj mi potem koniecznie znać, czy Ci smakowała 🙂
Melodyjkaa, no to musicie koniecznie zrobić 🙂
http://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/12/pierniczki-weganskie-z-roku-2014.html
do tych ostatnich dwóch dałam przyprawę twoja Madziu
Super Alu 🙂 Pozdrawiam ciepło 🙂
[…] laskowych lub rzepakowego, 1 łyżka syropu klonowego lub miodu np. lipowego, 1 łyżeczka domowej przyprawy piernikowej, 1 łyżka octu balsamicznego dobrej jakości, sól i pieprz do […]
w tym roku wstawiłam sobie na blog
Alu, wspaniale. Bardzo mi miło 🙂
Piernik to ciasto, bez którego trudno wyobrazić sobie sezon zimowy, a w szczególności świąteczny. Jego charakterystyczną cechą jest intensywny, korzenny smak i aromat. To zasługa mieszanki przypraw, którą zwykle kupuje się w sklepie. A przecież można zrobić ją samodzielnie.