Czekoladowe ciastka z fasoli z piernikową nutą
Pyszne i proste do przygotowania ciastka z czarnej fasoli. Bez cukru, oleju i glutenu. Idealne na podwieczorek.
Ciastka są nieco kaloryczne, więc nie pochłaniajcie ich w zbyt dużej ilości 🙂 Nie są to jednak puste i bezwartościowe kalorie. Dzięki zawartości fasoli i masła migdałowego ciastka bogate są m.in.w białko, wapń, magnez, kwas foliowy i inne witaminy z grupy B oraz błonnik.
Pyszne. Miękkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. Znikają w mgnieniu oka.
DrukujCzekoladowe ciastka z fasoli z piernikową nutą
Składniki
1 szklanka ugotowanej wcześniej czarnej fasoli
1/2 szklanki masła migdałowego
1/2 szklanki powideł śliwkowych bez cukru
2 łyżki ksylitolu
2 łyżki kakao
2 łyżeczki przyprawy piernikowej
1/2 łyżeczki mielonej wanilii
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować na gładką gęstą masę.
- Porcje ciasta nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą łyżki do lodów.
- Następnie spłaszczyć je za pomocą noża na około 0,5 cm.
- Piec w temperaturze 180 °C przez około 20-25 minut. Ciastka są gotowe, gdy całkowicie ostygną.
Notatki
Powidła śliwkowe można zamienić na mus z suszonych daktyli. <br>
Zamiast przyprawy piernikowej można dodać cynamon.<br>
Jeśli chcecie, żeby ciastka były bardziej słodkie dodajcie więcej ksylitolu.<br>
Do ciastek można dodać rodzynki, żurawinę czy suszone wiśnie albo pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę.
Słowa kluczowe: fasola czarna
Fasolowe ciasteczka:) i na dokładkę z powidłami , masz świetne pomysły Madzia
Dziękuję Alu 🙂
Czarna fasola – chodzi o adzuki?
Nie, o czarną fasolę po prostu.Np. http://www.aleeko.pl/produkt/7632-fasola-czarna-340-g-symbio.html?utm_source=Criteo&utm_medium=feed&utm_campaign=wszystkie
Czy można czymś zastąpić masło migdałowe? Jeśli nie, to którego użyć? Primaviki?
Masło migdałowe można zastąpić masłem z nerkowców albo masłem orzechowym. Jeśli chodzi o masło migdałowe to może być z Primaviki