Zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniacznym purée
Na obiad albo kolację poleca się zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniaczanym purée. Jest pyszna i sycąca. Przygotowana tylko z kilku łatwo dostępnych składników.
Do takiej zapiekanki świetnie pasuje kiszona kapusta albo mizeria. Ja lubię jeść ją z mizerią w wersji rozbudowanej, która oprócz ogórków zawiera rzodkiewkę i sałatę lodową lub inną.
Danie to można przygotować również w wersji bez zapiekania. Po prostu wystarczy ciepłe pieczarki z soczewicą włożyć do naczynia, przykryć je ciepłym purée i już nie zapiekać, tylko posypać koperkiem i podawać. Też będzie pysznie.
DrukujZapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniacznym purée
Składniki
2 cebule
500 g pieczarek
1/2 szklanki zielonej lub brązowej soczewicy
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
9–10 ziemniaków średniej wielkości
2 łyżki oliwy
2–3 łyżki niesłodzonego mleka sojowego
sól
pieprz
koperek
Przygotowanie
- Soczewicę namoczyć w wodzie z sokiem z cytryny na 15 minut, a następnie ugotować w 1,5 szklanki wody.
- W międzyczasie obrać, posiekać w kosteczkę cebule i zeszklić na oliwie.
- Następnie dodać do niej pokrojone w plasterki pieczarki wraz z trzonkami i podsmażyć na złoty kolor. Dodać sól, sos sojowy i pozostałe przyprawy i smażyć jeszcze około 5 minut.
- Następnie dodać ugotowaną soczewicę i wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić z ognia.
- Ziemniaki obrać i ugotować. Jeszcze ciepłe ugnieść na purée z 2 łyżkami oliwy i mlekiem sojowym, posolić do smaku.
- Na dnie żaroodpornego naczynia wyłożyć soczewicę z pieczarkami rozprowadzając ją równo po całej powierzchni.
- Na wierzchu położyć ziemniaczane purée. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piec około 20-30 minut.
- Wyjąć z piekarnika, chwilę odczekać. Posypać koperkiem i posiekanymi orzechami włoskimi.
Notatki
Koperek można zamienić na natkę pietruszki.
Ciekawy pomysł z zastosowaniem soczewicy Skąd go wytrzasnęłaś? 😉
najlepsze pomysły powstają wtedy, gdy trzeba coś zjeść, a w lodówce są raptem dwa, trzy produkty 🙂
Przepyszne!!! zrobiłam wczoraj bo wszystko było w domu ,a bieganie po sklepach jak wszyscy wariują mi się nie uśmiechało , no jedynie mleko dałam owsiane bo takie było na stanie
Proste i szybkie danie bo ziemniaki miałam wczorajsze (dały rade, przecisnęłam przez praskę)
Ala, ciesze się, że Ci smakowało 🙂
Wypróbowane 🙂 wyszło bardzo dobre, dzięki za inspirację 🙂
Super. Miło mi, że smakowało 🙂
Ziemniaki świetnie sprawdzają się jako dodatek do każdej potrawy! 🙂
Jakie to jest pyszne! Wszystko zjedliśmy za jednym zamachem. A miało zostać na kolację 😀
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam serdecznie 🙂